Najnovije vesti
Home / Vesti / MALA MATURA: Drugog dana polaganja osmaci rešavaju zadatke iz matematike
MALA MATURA: Drugog dana polaganja osmaci rešavaju zadatke iz matematike

MALA MATURA: Drugog dana polaganja osmaci rešavaju zadatke iz matematike

Više od 70.000 osmaka danas će u školama širom Srbije rešavati završni test iz matematike. Test će trajati od devet do 11.00 sati, a u isto vreme sutra će se polagati kombinovani test, sa pitanjima iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.  Okružna upisna komisija u Zaječaru za polaganje male mature u školama Zaječarskog okruga, evidentirala je 942 učenika. Svršenih osmaka je u Zaječaru – 503, dok je u Knjaževcu evidentirano 212, u Sokobanji 138, a u Boljevcu 89 kandidata.

Polaganje male mature juče je počelo testom iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, za koji su đaci uglavnom rekli da je „lakši nego probni“.

Za razliku od prethodne tri generacije maturanata, koji su na osnovu uspeha iz 6, 7. i 8. razreda mogle da prikupe ukupno 70 poena, a još 30 na testu, ovogodišnja upisna politika više vrednuje znanje koji đaci pokazuju na testu. Tako oni sada na osnovu uspeha mogu imati maksimalno 60, dok se znanje koje pokažu tokom tri dana polaganja vrednuje sa najviše 40 poena. Po 13 nose testovi iz srpskog i matematike, a kombinovani test nosi 14 bodova. Osmaci koji su osvojili nagrade na takmičenjima mogu da računaju i na dodatne bodove.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 22. juna do osam sati. Nakon toga, nezadovoljni đaci mogu da se žale u školi već sutradan, od osam do 16 sati, dok se žalbe u okružnim komisijama rešavaju 25. juna u isto vreme.

Konačne liste biće objavljene u četvrtak, 28. juna, a đaci popunjavaju i predaju liste želja 29. i 30. juna. Zvanični rezultati raspodele po školama biće objvljeni 8. jula, a naredna dva dana đaci će od osam do 15 sati moći da se upišu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>