Najnovije vesti
Home / Kultura / „MAKBET“ Ateljea 212 pred zaječarskom publikom -Zoranov brk Branimiru Brstini
„MAKBET“ Ateljea 212 pred zaječarskom publikom -Zoranov brk Branimiru Brstini

„MAKBET“ Ateljea 212 pred zaječarskom publikom -Zoranov brk Branimiru Brstini

ŠESTE VEČERI DANA ZORANA RADMILOVIĆA PUBLIKA GLEDALA PREDSTAVU „MAKBET“, KOJU JE PO TEKSTU EŽENA JONESKA IZVEO FANTASTIČNI ANSAMBAL ATELJEA U REŽIJI ANĐELKE NIKOLIĆ – PUBLIKA JE UŽIVALA ČESTO PREKIDAJUĆI GLUMCE SMEHOM – UVEK KAD GOSTUJE MATIČNO POZORIŠTE ZORANA RADMILOVIĆA SALA POZORIŠTA, KOJE NOSI NJEGOVO IME ISPUNJENA JE DO POSLEDNJEG MESTA – TRŽILA SE KARTA VIŠE – ZORANOV BRK OTIŠAO U RUKE BRANIMIRA BRSTINE ZA TUMAČENJE ULOGE DANKANA – „ŽAO MI JE ŠTO NEKO OD MLAĐIH KOLEGA NIJE DOBIO OVU NAGRADU“ REKAO JE POSLE PREDSTAVE BRANIMIR BRSTINA

Prešavši u drugu polovinu festivala sad se već može govoriti da su Dani, sudeći prema kvalitetu odgledano, ali i po rekacijama publike, opravdali renome i ocene, koje smo čuli od glumaca ovih dana, jednog od najznačajnijih pozorišnih smotri u Srbiji. Tome u prilog ide i sinoćnji komad u kom je publika uživala, smejala se na replike glumaca i aplaudirala u toku predstave.
Uvek kad gostuje matično pozorište Zorana Radmilovića sala pozorišta, koje nosi njegovo ime ispunjena je do poslednjeg mesta. Tražila se karta više.

Joneskov „Makbet“ je savremena, univerzalna analiza svih svih ljudi moći koji se međusobno uništavaju u neprestanoj borbi za vlast. Ta priča o borbi za vlast nikada se ne završava, jer nijedna vlast nije stabilna ni prosperitetna. Aktuelnost ovog komada leži upravo u toj ogoljenosti volje za moć, koja se jedina razaznaje u opštoj ideološkoj konfuziji. Levica se ne razlikuje od desnice, govor jednog političara se ne reazlikuje od govora drugog. Menjaju se saveznici, menjaju se bračni i drugi partneri, svaki dil je moguć, na snazi je opšta travestija…

Jonesko, na svoj način tragikomedije apsurda, tumači „Makbeta“ kao opasnu hipertrofiju niskih političkih strasti, koje potpuno uguše razum i postaju svojevrsna giljotina razuma za sve.
Anđelka Nikolić je, ambiciozno, pokušala da na tom prividu cirkusa istorije razvije tezu da su svi, pa i u vlasti, smrtni, samo im to spin doktori još nisu dojavili. Poslovično spretni glumci pokušavali su da opravdaju izmeštenost Joneskovog pozorišnog smisla. U tome, gotovo svi su imali sopstveni ključ. Mladi partneri, Uroš Jakovljević (Makbet) i Dejan Dedić (Banko, Makol) našli su zajedničku tačku u svojoj igri, i delovali su kao dvojac u istoj borbi. Branimir Brstina (Dankan) bio je brz i spretan, duhovit u svim domenima igre.

Anica Dobra, glumica sa odličnim potencijalom za nerealističnu igru, kakva je u delima avangarde apsurda neophodna, bila je, u svakoj svojoj pojavi.
Pošto je rediteljka lik Ledi Dankan postavila kao stub oko koga se apsurd zaošijava, a učinila ju je smešnom i „lucprdom“, čitava igra je otišla na tu stranu, u proizviljnost i beskrajno ponavljanje duhovitosti. Malo je reći da je publika uživala.

Spretno i simpatično, sa istim ishodom, u lepim kostimima Borisa Čakširana, igrali su i Tamara Dragičević, Vladislav Mihailović, Ivan Mihailović, Dragana Đukić, Stefan Radonjić i Dušan Murić.

Žiri je i večeras bio na mukama, jer ne bi bilo nezasluženo da se delilo svake večeri i po nekoliko nagrada. Zoranov brk, Željko Hubač član žirija nakon poklona, uručio je Branimiru Brstini za ulogu Dankana.

“Zaječarsko pozorište posebnju pažnju posvećuje vezi sa Ateljeom, koji je matično pozorište našeg Zorana Radmilovića.” rekao je Davor Marušić v.d. upravnika zaječarskog pozorišta i direktor festivala prilikom uručivanja zahvalnice za učećče na festivalu.

Na pitanje kako doživljava nagradu Zoranov brk, koju je dobio Brstina kaže: „Jako je velika čast dobiti nagradu koja nosi ime našeg Zorana. Žao mi je što neko od mlađih kolega nije dobio ovu nagradu“.
Pre početka predstave, u okviru pratećeg programa održano je predstavljanje knjige „Mira Banjac – Ne daj se“ (autorizovana biografija) na kojoj su govorili autor Tatjana Nježić i Aleksandar Milosavljević, teatrolog koji su govorili krajnje emotivno i pohvalno o legendarnoj glumici Miri Banjac. Govornici su predstavili i najnoviji broj časopisa LUDUS.

Do kraja Dana videćemo još dve predstave. „39 stepenika“ Pozorišta Boško Buha iz Beograda, u zvaničnoj konkurenciji i „Frenki i Džoni“ Narodnog pozorišta iz Beograda u čast nagrađenih poslednjeg dana, kada će biti saopštene i nagrade.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>