Najnovije vesti
Home / Društvo / Magnum intervju: Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji -OVOGODIŠNJA SEZONA OBEĆAVA
Magnum intervju: Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji -OVOGODIŠNJA SEZONA OBEĆAVA

Magnum intervju: Direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji -OVOGODIŠNJA SEZONA OBEĆAVA

U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA REHABILITACIJU U GAMZIGRADSKOJ BANJI SEZONA NIKAD BOLJA, OD PRE TRI NEDELJE TERAPIJE SE RADE  U DVE SMENE - ZA BOLJI KVALITET USLUGA CENTAR SE ŠIRI I KADROVSKI – DVA MESECA ROK ZA POČETAK RADOVA NA IZGRADNJI OTVORENOG BAZENA - APLICIRA SE ZA BROJNE PROJEKTE I KOD MINISTARSTVA PRIVREDE I MINISTARSTVA ENERGETIKE

Dr Rade Kostić, direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju u Gamzigradskoj banji, potpisao je 30. aprila u Beogradu ugovor vredan 22 miliona dinara o realizaciji projekta otvorenog kupališta. To znači da će Gamzigradska banja konačno dobiti otvoreni bazen. Rok za početak radova je dva meseca. Za to vreme biće prikupljena dokumentacija, to podrazumeva izradu projekta jer za sada postoji idejni projekat, a potom i raspisivanje tendera. Rok za završetak radova je ukupno devet meseci.

Naime, Ministarstvo turizma je raspisalo konkurs za razvoj turizma Srbije na koji je apicirao i Centar za rehabilitaciju koji već od 2003. godine ima već pripremljen idejni projekat. Projekat je interesantan kako za centar tako i za korisnike usluga Centra, za ceo region, a osmišljen je i za ino goste. Otvorenih bazena u ovom kraju nema mnogo a sa termomineranom vodom sezona kupanja bi bila produžena. Temperature vode bi bile promenljive, od  25 do 30 stepeni. Obzirom da će bazen biti naslonjen na sam Rehabilitacioni centar topli zatvoreni prostor će moći da se koristi za izlazak i ulazak u bazen koji će biti na otvorenom. Samo 15-ak metara odatle je obala Crnog Timoka pa može da se razmišllja o tome da se i to kupalište uredi kako bi bilo jedno do drugog, paralelno i termomineralna topla voda i hladna voda iz Timoka što je dobro za cirkulaciju, naizmenične kupke.

-Od tih 22 miliona koliko je projekat vredan Ministrarstvo turizma učestvuje sa 17 miliona dinara nepovratnih sredstava. Projekat sa kojim smo konkurisali je idejni i naše učešće je pet miliona dinara, za izradu projekta, za nadzor, dozvole i slično. Moram da istaknem da ova priča nema nikakve veze sa bilo kakvim investitorima, ni sa kakvim stranim ulagačima, ne radi se ni o kakvoj prodaji banjskog lečilišta, kaže Dr Kostić.

Inače, cela priča je počela 2003. godine kada je sa saradnicima napravljen projekat koji je oko 15 godina čekao na realizaciju.

-Krenuli su tada konkursi u nezgodno vreme za Specijalnu bolnicu jer nije bilo čoveka koji bi nam napravio neki projekat. Tada se kod nas  pojavila kao saradnica nova radnica Suzana Ilić čije poznavanje pisanja projekata je bilo veliko pa je ona i osmislila neke velike idejne projekte. Tada smo konkurisali u više navrata, na više mesta, sa više projekata. Na osnovu tih projekata urađen je ovaj koji je prilagođen današnjem vremenu. Sada su se stvorili uslovi i ovaj projekat je zaživeo i mislim da ga u pravo vreme aktiviramo, dodaje Dr Kostić.

Obzirom da će se otvoreni bazen nalaziti u sklopu lečillišta on će biti izrađen po specijalnim standardima. Dubina neće biti veća od 1,6 metara, što je dubina i postojećeg zatvorenog bazena. To zadovoljava kriterijume i plivača i  sportista. Dimenzije samog bazena biće 202 kvadrata. Norme za sportiste su da bazen ne sme biti kraći od 20 metara što će se i realizovati.

APLICIRA SE I KOD MINISTARSTVA PRIVREDE I MINISTARSTVA ENERGETIKE

Specijalna bolnica za rehabilitaciju konkurisala je i kod Ministarstva privrede sa projektom gde 50 odsto učestvuje Ministarstvo, a 50 odsto lokalna samouprava. Ovaj projekat je indirektno vezan za otvoreni bazen i odnosi se na to da se hidro blok odvoji od bolnice.

-Hidro blok je pokriven ravnim krovom. Ovaj idejni projekat predviđa pokrivanje tog krova hidro bloka. Tu je u planu 20 ležaja, tačnije 20 apartmanskih smeštaja. Projekat sa apartmanima vredan je ukupno 25 miliona dinara. Konkurs je otvoren još desetak dana i očekujemo da i tu prođemo. U toku maja i Ministarstvo energetike raspisuje konkurs za koji već imamo spremljena tri projekta. Prvi je solarni sistem koji bi nam koristio oko snabdevanja tehničkom vodom. On je vrednosti oko pet miliona dinara. Drugi projekat je električno osvetljenje, rasveta u Gamzigradskoj banji i on je vredan oko četiri miliona dinara. Treći projekat odnosi se na primenu toplotnih  pumpi, izmenjivča, korišćenja grejanja tom toplom vodom koju imamo i koja je 42 stepena i to je vrlo bitno. 80 odsto celog tog projekta bi otišlo na zamenu stolarije. Taj elaborat nam je u izradi i on bi koštao četiri, pet miliona po spratu, a ima pet nivoa što bi iznelo 20 do 25 miliona. I to nam je najozbiljniji poduhvat. Nešto izgleda nedostižno, kao što je bio projekat otvorenog bazena, ali eto i on nam se desio pa što ne bi i drugi bili realizovani, ističe Dr Kostić.

OVOGODIŠNJA SEZONA OBEĆAVA

Inače, ovogodišnja sezona je nikad bolja pa se terapije od pre tri nedelje rade  u dve smene.

-Obzirom da je pun kapacitet 250  postelja prošle godine, kada je bila najuspešnija sezona, imali smo oko 200 ambulantnih uputa što je 400 do 450 korisnika dnevno. Sve to iziskuje rad i druge smene. Obično je druga smena kretala negde od juna meseca, ali je sada  mesec i po dana broj korisnika zahtevao povećan broj terapeuta. Sadašnji presek u odnosu na prošlu godinu koja je bila jedna od najuspešnijih, nam je 9,7 odsto više korisnika, dodaje Dr Kostić.

ZA BOLJI KVALITET USLUGA CENTAR SE ŠIRI I KADROVSKI

Od prošle godine Ministarstvo zdravlja je konačno pokazalo razumevanje i kadrovski plan Centra  je prošle godine prepravljen.

- Nije nam dozvoljeno da zaposlimo broj judi koji smo tražili ali nam se dozvoljava iz meseca u mesec. Mi smo mogli da imamo samo deset odsto na određeno vreme od ukupnog broja zaposlenih. U tih deset odsto, od 112 radnika samo je još 12 radnika na određeno vreme. Preko zime kad imamo 120 korisnika do preko leta kad imamo 400 korisnika je sa istim brojem izvršioca bilo nemoguće pružiti isti kvalitet usluge i nemoguće je formirati dve smene pa nas je prekovremeni rad itekao finansijski iscrpljivao. Mi smo samofinansirajući pa smatramo da  je dobro da nam daju i malo odrešene ruke u poslovanju. Broj terapeuta smo popunili i nikada ih nije bilo toliko pa sasvim komotno rade obe smene. Imali smo i mali prijem medicinskih sestara. Dosta se govori i o nemidicinskom osoblju koji opterećuje, ali je pet i po hiljada kvadrata u bolnici dosta pa je potrebno voditi računa i o higijeni, električnim uređajima i sličnom što iziskuje i prateći kadar.  Sa druge strane mi imamo i svoj restoran, komercijalne usluge koje pružamo pa je i prateći kadar potreban zbog kvaliteta. Mi treba da širimo kvalitet usluge. Stazom zdravlja i drugim programima i projektima shvatili su svi radnici, terapeuti, da ako sebi angažman nađu da mogu svoju bruto platu da zarade na nekom mestu kao što je teretana otvorena, kao što su popodne komercijalni programi masaže, kao što je staza zdravlja gde mogu da uposlim terapeute koji će da vode određenu grupu, obezbedićemo i njihovu platu i broj zaposlenih. Širimo se finansijski i kadrovski, kaže Dr Kostić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>