Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Loša godina za pčelare -Smrtnost kod pčela i preko 50%
Loša godina za pčelare -Smrtnost kod pčela i preko 50%
Foto: Pixabay

Loša godina za pčelare -Smrtnost kod pčela i preko 50%

Prošla godina je za pčelare u Zaječaru bila „elementarna nepogoda“. Ne pamte kažu lošiju godinu u poslednjih trideset. 

Miodrag Ristić pčelar iz Grljana kaže da su stradanja jako velika, i svaka pomoć pčelarima je sada izuzetno značajna.

„Smrtnost kod pčela je ove godine preko 50%, to nikako nije dobro. Imamo pčelare koji su izgubili cele pčelinjake. Prošle godine nije bilo unosa cvetnog praha, a bez njega nema ni mladih pčela. Meda nije bilo, nektar je bio u manjku i te pčele su bile prepuštene sebi na milost i nemilost“, objašnjava Ristić i dodaje:

„Mi smo naše pčele prihranjivali šećerom i šećernim sirupom, pa smo ih tako maltene i sami trovali“, ističe pčelar.

Kada je u pitanju cena meda, ona varira iz godine u godinu.

„U odnosu na pre par godina med sada ima dobru cenu. Pretprošle godine cena je bila oko 4 i po evra po kg na otkupu na veliko. Prošle godine bila je skroz nelogična situacija, jer nije bilo meda, a cena je pala na 3 i po evra. Tržište je to koje diktira. Ove godine je pitanje kako će biti, a moje pretpostake su da će njegova cena ići i preko 4 i po evra“, priča Ristić.

Tokom zimskih meseci mnogi kupuju med da bi pojačali imunitet, gotovo da ga svako ima u domaćinstvu. Hladnoća, a s njom prehlade i grlobolje sve su češće među stanovništvom, zato je važno da kući imamo kvalitetan med. Njegova laka dostupnost na tržištu često u pitanje dovodi kvalitet, pa je od velike pomoći razlikovati pravi, prirodni i lažni med.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>