Najnovije vesti
Home / Društvo / LIKVIDACIJE SE PRIVODE KRAJU -IZMIRENO OKO 70 ODSTO OBAVEZA
LIKVIDACIJE SE PRIVODE KRAJU -IZMIRENO OKO 70 ODSTO OBAVEZA

LIKVIDACIJE SE PRIVODE KRAJU -IZMIRENO OKO 70 ODSTO OBAVEZA

PRODATA SU TRI MINIBUSA DA BI SE NAMIRILA PLATA DIREKTORA GRADSKOG SAOBRAĆAJNOG PREDUZEĆA ZAJEČAR KOJE NI DAN NIJE RADILO - U GRLJANU JE PROSTOR U KOM JE BILA AGENCIJA, RUINIRAN BEZ IKAKVE POTREBE, POČEV OD TRAKASTIH ZAVESA, KLIMA UREĐAJA NAJNOVIJIH STOLOVA, STOLICA, KOMPJUTERSKE OPREME… NEMA NIGDE POPISNIH KNJIGA NITI JE NEKO POKRENUO POSTUPAK ZBOG NEURAĐENOG POPISA.  ONI KOJI SADA NAPLAĆUJU SVOJU NADOKNADU TREBA SUTRA DA ODGOVARAJU ZBOG TOGA ŠTO NISU RADILI PO ZAKONU, ISTAKAO JE NIČIĆ.

Većnici Grada Zaječara doneli su nedavno odluku da se pokrenu likvidacioni postupci i preuzmu prava i obaveze za više javnih preduzeća i ustanova.

-Od nekih 79 miliona dinara duga koliko je ukupno preuzeto za sva ova javna preduzeća i ustanove, osim za Direkciju za izgradnju, isplaćeno je više od 58 miliona dugovanja i polako se to privodi kraju da bi došli do toga da se urade završni likvidacioni bilansi i te firme bile ugašene. Oko 70 odsto obaveza su izmirene. Očekujemo i saradnju naših komunalnih preduzeća i novih Nadzornih odbora. Trebalo bi da postignemo dogovor oko otpisa kamatnih potraživanja
javnih preduzeća i ustanova. Najveći broj dužnika u gotovo svim ovim preduzećima, koji su digli ruke od potraživanja, su kad su čuli da će obaveze biti izmirene pristali da otpišu kamate i to nam je dosta toga smanjilo u dugovanjima. Dogovaraćemo se oko toga da se osnovni dug namiri i deo kamata, ali da to ne bude u punim iznosima, kako bi sa ovim sredstvima sa kojima raspolažemo mogli da dovedemo na nulto stanje, tačnije da pogasimo ta preduzeća kako bi grad mogao da nastavi normalno da funkcioniše, rekao je Ničić.

Postupak likvidacije pokrenut je nad JP ,,Objedinjena naplata“, a preuzeta su i prava i obaveze ovog preduzeća. Ničić je ovom prilikom istakao da je i dalje ubeđen da je ovakvo jedno preduzeće i dalje trebalo da postoji.

-Naplata komunalnih usluga u svim civilizovanim zemljama je takva da građani to obavljaju na jednom mestu, naročito sada kada se sve više prelazi na ,,plastični novac“. To je bila dobra ideja, ali je trebalo da se pristupi boljoj organizaciji i funkcionisanju. Ukidanje ovog preduzeća nije imalo nikakvog logičkog utemeljenja. Tu je bio sporan Vodovod, ali bi se i to dovelo u red.

Mogli smo da omogućimo građanima da na najjednostavniji način, bez odlaska na više mesta, plate svoje komunalne usluge. O tome bi trebalo opet razmisliti, kazao je Ničić. Što se toga tiče, na sednici je rečeno da postoji mogućnost ukoliko se izmire dugovanja da se bez gašenja ponovo stavi u funkciju Objedinjena naplata.

-Ja ne mislim da je ovo preduzeće funkcionisalo na najbolji mogući način. Bilo je četiri godine vremena da se to usavrši. Ozbiljne pare su proćerdane a mogli su da se iskoriste razni sistemi kao po nekim gradovima koji su to organizovali na savršen način. Kroz sistem objedinjene naplate može da se da popust i određenim kategorijama. Sada treba da za to uradimo projekat pa da onda formiramo, ako bude pameti i znanja, nešto što će ljudima u Zaječaru omogućiti od besplatnog prevoza, gde bi se u Objedinjenoj naplati uzimale kartice, pa do posebnih kartica za plaćanje komunallnih usluga. O tome treba da razmišljamo, dodao je Ničić. Preuzeta su i prava i obaveze ovog preduzeća.

Nad JKP Gradsko saobraćajno preduzeće Zaječar je već pokrenut postupak likvidacije pa je u ovom sllučaju promenjen likvidacioni upravnik. Takođe su preuzeta prava i obaveze ovog preduzeća. Na sednici je rečeno da je ovo preduzeće formirano, ali da ni jedan dan nije ništa radilo. Pored toga prodata su tri minibusa da bi se namirila plata direktora.
-Oni koji su trebali da čuvaju imovinu grada nisu to učinili. Na naplatu plate direktora koji ništa nije radio prodata su tri minibusa. Imali su direktora i likvidacionog upravnika i to se svelo na tri prodata autobusa i na 3,5 miliona dinara raznoraznih troškova koje su plaćali, a da firma ništa nije radila. Mi smo to platili od para koje nam je daa republika da bi i ovu firmu mogli da ugasimo. Sve to treba da znaju građani jer su to njihove pare, kazao je Ničić.
Preuzeta su takođe i prava i obaveze Fondacije za podsticaj rađanja dece u likvidaciji.

Ista odluka je doneta i za DOO ,,Biznis inkubator centar“ Zaječar u likvidaciji. Ovo preduzeće napravilo je dug od četiri miliona, uglavnom za plate direktora, likvidacionog upravnika i ostalih.
Prava i obaveze preuzete su i nad Agencijom za ruralni razvoj Grljan u likvidaciji. Ničić je u vezi ove Agencije postavio pitanje u vezi imovine koja je preuzeta i oko popisnih lista.
-U Grljanu je prostor u kom je bila Agencija ruiniran bez ikakve potrebe, počev od trakastih zavesa, klima uređaja najnovijih stolova, stolica, kompjuterske opreme… Mi ćemo preuzeti da izmirimo obaveze, gde je opet najveći deo obaveza prema likvidacionim upravnicima, bivšim direktorima. Nema nigde popisnih knjiga niti je neko protiv njih pokrenuo postupak zbog nerađenja popisa. Njihova odgovornost nije utvrđivana. Tamo je postojala itekakva imovina i niko nezna gde su te stvari. Hoćemo likvidacionim postupkom pokrenuti i neke postupke da se utvrdi gde je šta. Oni koji sada naplaćuju svoju nadoknadu treba sutra da odgovaraju zbog toga što nisu radili po zakonu, istakao je Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>