Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Letnja radionica „Upoznaj Kinu“ u zaječarskoj biblioteci (FOTO)
Letnja radionica „Upoznaj Kinu“ u zaječarskoj biblioteci (FOTO)

Letnja radionica „Upoznaj Kinu“ u zaječarskoj biblioteci (FOTO)

Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru tokom ovog meseca organizuje razne tematske radionice za mlađe osnovce. Prva koja je realizovana nosi naziv „Upoznaj Kinu“ a gost radionice bila je Kineskinja Huica koja živi u Zaječaru.  

Tridesetak zaječarskih mališana je u okviru radionice „Upoznaj Kinu“, imalo priliku da kroz igru i pesmu nauči kako se pirinač jede kineskim štapićima ali i kako se pojedini pojmovi izgovaraju na kineskom jeziku. Pored ostalog, mališani su se upoznali sa kulturom ove zemlje, a u okviru ove radionice je prikazana i tradicionalna kineska odeća.

Idejni tvorac ovih radionica, bibliotekar Suzana Marinković je istakla da je cilj ovih letnjih radionica edukacija osnovaca.

„Deca koja nisu otputovala nigde za raspust, mogu ovog meseca svoje vreme da provedu kod nas. Ovo je peta godina kako im nudimo neke zanimljive sadržaje tokom leta. Naša prva radionica je o Kini, jer je ova zemlja nekako svima prepoznatljiva. Imamo i gošću iz Kine, našu sugrađanku Huicu, koja nam je ispisala ideograme, a mi ćemo se potruditi da naučimo bar jedan od njih, kako se kaže, izgovara i piše knjiga, ljubav i drugarstvo. Smatramo da su ta tri pojma najvažnija za decu iz celog sveta, bez obzira da li su ona iz Kine, Afrike ili Srbije.  Danas smo kuvali i čaj, učili da jedemo pirinač štapićima i namučili se. Učili smo simbole Kine a deca su crtala zmaja koji je simbol ove zemlje, zatim kornjaču, jednoroga“, istakla je Suzana Marinković.

Violeta Stanković Anđelković, bibliotekar i zamenik direktora Matične biblioteke „Svetozar Marković“ je istakla da im je veoma drago što se toliko dece prijavilo za ovu radionicu koja je realizovana i uz pomoć sugrađana.

„Biblioteka funkcioniše u saradnji sa našim sugrađanima i prijateljima ove ustanove. Jedan od skorašnjih poklona je i klupa koja se nalazi ispred Dečijeg odeljenja biblioteke. To je poklon našeg sugrađanina Toplice Đorđević i njegove supruge Šej Đorđević, koji žive u inostranstvu. Njih vežu tople uspomene za Zaječar, pa su nam poklonili ovu prelepu klupu“, rekla je Violeta Stanković Anđelković.

Na Dečijem odeljenju Matične biblioteke „Svetozar Marković“ u Zaječaru, do kraja avgusta biće organizovano još šest radionica.

Radionice ći biti realizovane ponedeljkom i petkom od 11 do 12 časova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>