Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Letnja naučna škola za talentovane osnovce u Petnici -IZ ISTOČNE SRBIJE IZABRAN ZAJEČARAC BOGDAN VUČKOVIĆ
Letnja naučna škola za talentovane osnovce u Petnici -IZ ISTOČNE SRBIJE IZABRAN ZAJEČARAC BOGDAN VUČKOVIĆ

Letnja naučna škola za talentovane osnovce u Petnici -IZ ISTOČNE SRBIJE IZABRAN ZAJEČARAC BOGDAN VUČKOVIĆ

Svake godine, tokom septembra meseca, Istraživačka stanica Petnica organizuje poseban tip programa višedisciplinarnog karaktera – Letnja naučna škola, namenjenu učenicima osmih razreda osnovnih škola. Težiste ovog programa je na upoznavanju učenika sa osnovnim tehnikama i principima naučnog istraživanja – posmatranje, merenje, izvođenje zaključaka, rad sa instrumentima, rad na terenu i slično.

Prijavljivanje za LNS se organizuje tokom aprila meseca u školskoj godini kada su učenici u sedmom razredu. Program traje dve nedelje. Tokom ovog meseca talentovani osmaci, koje je izabrao stručni tim IS Petnica, pohađaće dvonedeljni naučno-obrazovni program u Letnjoj  naučnoj  školi u Petnici. Među učesnicima, koji pokazuju visoku sklonost i zainteresovanost za nauku i istraživački rad je i Bogdan Vučković, iz O.Š. Desanka Maksimović u Zaječaru, jedini učenik iz Istočne Srbije. On je juče otputovao za Petnicu.

Pored autobiografije učenici su tokom prijavljivanja radili i esej na temu „Moja poruka državnicima sveta“. Bogdan je u svom eseju opisao današnju politiku i kako ona funkcioniše.

„Od ovog eseja je uglavnom zavisila selekcija. Napisao sam to iz svog ugla i šta bi trebalo promeniti. Inače, prijavio sam se iz razloga što volim da učim i da stičem nova znanja. Moje interesovanje je u oblasti prirodnih i društvenih nauka. Učešćem na Petnici steći ću neke nove prijatelje i neka nova znanja. Mislim da će mi to puno značiti i u budućem školovanju. Moja perspektiva za neko buduće zanimanje je u oblasti medicine i prirodnih nauka. Takođe, mnogo mi znači  i jer predstavljam svoj grad i svoju školu“, rekao je pred polazak Bogdan.

To što je Bogdan jedini izabran iz istočne Srbije priznanje je i za školu.

„Škola radi na tome da pomogne učenicima da što više nauče i da ih takođe uputi na mesta gde ima znanja, a Petnica je upravo takvo mesto. To što je baš Bogdan izabran za nas nije iznenađenje jer njega interesuje sve, učestvuje na brojnim takmičenjima, član je mnogih sekcija, glumi u predstavama“, istakao je Nebojša Milijić, direktor OŠ „Desanka Maksimović“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>