Najnovije vesti
Home / Ritam grada / LEKARI U DEFICITU –28 NA SPECIJALIZACIJI
LEKARI U DEFICITU –28 NA SPECIJALIZACIJI

LEKARI U DEFICITU –28 NA SPECIJALIZACIJI

Zdravstveni centar Zaječar nema dovoljan broj lekara, čak 28 je na specijalizaciji. 

Zdravstveni centar Zaječar se uklopio u kadrovski plan u odnosu na neke Zdravstvene centre koji su morali i da otpuštaju. Ipak, zbog 35 seoskih i tri ambulante u gradu, Zaječar ima nedovoljno lekara. Doktor Stanislav Tadić direktor Zdravstvenog centra Zaječar kaže da je situacija što se tiče lekara uvek deficitarna, jer ih uvek treba više.

-Pre par godina mi smo primali po deset do 15 lekara godišnje, a sada primimo dva ili jednog, jer nam je takav kadrovski plan. Imamo sada velike gužve u ambulantama, a problem su i seoske ambulante. Naši lekari koji idu u seoske ambulante ne mogu da ispune neki svoj plan. U selima ne mogu da naprave nekih 50 pregleda i onda mi automatski imamo neiskorišćeni kadar, jer oni ne mogu da stignu da obiđu sva sela, ističe dr Tadić i dodaje:

-Mi to uz velike napore popunjavamo. Dolaze nam predstavnici mesnih zajednica, mole, traže da im lekari i sestre dolaze. Neisplativo je da sestra i lekar idu u neko selo za dva pacijenta, ali iz svih sela i ne ide autobus svaki dan pa dolazak našeg osoblja u selo mnogo znači. Mi vodimo računa o tome da sva odeljenja imaju budućnost. Mi možemo u kotlujevačku ambulantu da pošaljemo pet lekara koji bi tamo radili ceo životni vek, ali ih u tom slučaju ne bi poslali na specijalizaciju. U ovoj ambulanti tada ne bi bilo gužve, ali šta će biti kroz pet godina, tada primera radi nećemo imati hirurga. Zato smo sve to morali da izbalansiramo. Verovali ili ne, Zaječar ima 28 lekara na specijalizaciji iako je teško stanje, jer je to ulaganje u budućnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>