Najnovije vesti
Home / Vesti / LEDENI TALAS NAS „ZAPLJUSKUJE“: Danas oblačno sa LEDENOM KIŠOM
LEDENI TALAS NAS „ZAPLJUSKUJE“: Danas oblačno sa LEDENOM KIŠOM

LEDENI TALAS NAS „ZAPLJUSKUJE“: Danas oblačno sa LEDENOM KIŠOM

Danas će u Srbiji biti pretežno oblačno i toplije sa kišom koja će se mestimično lediti na tlu, samo ujutru i pre podne na severu, a u Timočkoj Krajini i u višim planinskim predelima tokom dana sa snegom. Vetar slab i umeren, u košavskom području jak, na jugu Banata i u donjem Podunavlju i olujni, južni i jugoistočni, uveče na severu u skretanju na severoistočni pravac. Jutarnja temperatura od – 8 do -2 , a najviša dnevna od -2 na severu i u Timočkoj Krajini do 7 stepeni na jugu.

U Zaječaru danas oblačno, pre podne ledena kiša, posle podne moguć slab sneg. Maksimalna dnevna temperatura -6 stepeni. Za vikend oblačno sa kišom.

Ledena kiša biće vrhunac ovog hladnog talasa, koji je okovao Srbiju. Meteorolozi najavljuju da će padati danas i u subotu, a da će ulice i trotoari biti zaleđeni. Zbog toga je potrebno da se svi paze, bez obzira da li se radi o mlađima ili starijima osobama, jer klizavo će biti svuda. Zato je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) i za petak najavio da će crveni meteoalarm biti na snazi. Najavljena ledena kiša izazvaće zamrzavanje snega, što znači da će hodanje na ulicama biti vrlo otežano, čak i nemoguće.

Tokom današnjeg dana vozače očekuju promenljive vremenske prilike, i dalje sa snegom, suznežicom, a u pojedinim delovima zemlje i sa ledenom kišom, saopštio je jutros AMSS. Kako se navodi, putevi prvog i drugog prioriteta su prohodni, zastoja i prekida nema.

Vozači se upozoravaju da ispod novog snežnog pokrivača na pojedinim deonicama ima leda, što predstavlja veliku opasnost u vožnji. Ukoliko se naiđe na područja zahvaćena ledenom kišom potrebno je odmah maksimalno smanjiti brzinu vožnje, a ujedno i udvostričiti bezbedno odstojanje između vozila.

S obzirom na to da mnogi koriste vikend kako bi otputovali ka skijalištima i zimskim centrima, u popodnevnim satima se očekuje veći broj vozila na putevima koji vode u više planinske predele.

Na putevima prvog prioriteta ima snega do 5 centimetara, na putevima drugog prioriteta od 5 do 10, dok na putevima trećeg prioriteta ima mestimično snega i preko 10 centimetara. Vidljivost je smanjena usled snega i vetra. Sitnih odrona ima duž svih nestabilnih kamenih kosina, u klisurama, usecima i zasecima. Najizraženiji su na Đerdapskoj magistrali. U tunelima na Đerdapskoj magistrali ima ledenica. Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila na svim prevojima. Deonica puta od Donjeg Milanovca do Majdanpeka, preko Omana je i dalje zatvorena za saobraćaj.  

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>