Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Kroz surove vremenske uslove do vrha Rtnja (FOTO)
Kroz surove vremenske uslove do vrha  Rtnja  (FOTO)

Kroz surove vremenske uslove do vrha Rtnja (FOTO)

U subotu 14. januara u podnožiju planine Rtanj okupili su se planinari iz Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, u želji da po 33. put pokore najviši vrh ove zagonetne planine.

Iako su vremenski uslovi bili krajnje surovi, a udari vetra i niska oblačnost ostavljali su jako malo nade za uspešan uspon, 650 učesnika iz 70 društava krenulo je ka vrhu severnom i južnom stranom nešto posle 9 časova.

Dubina snega kretala se između 25 i 40 centimetara, a mestimično je na stazi preovladavao led.

U toku uspona nije došlo do povređivanja, a doprinos tome imala je dobra organizacija vodičke službe uspona, kao i odlična raspoređenost i angažman timova Gorske službe spasavanja Srbije, koji su brojali ukupno 34 člana.

O bezbednosti učesnika na stazi starao se i 35. član Gorske službe spasavanja – ljubimac učesnika uspona – spasilački pas Šiba, širom regiona poznata po svojoj hrabrosti i veštinama.

Iako je učešće na usponu najavilo više od 1000 učesnika, značajan broj njih je odustao od učešća u poslednjem trenutku, zbog najavljene ledene kiše i lošeg stanja na putevima.

Najstariji učesnica ovog pohoda ima 79 godina, a najmlađi učesnik koji je u subotu osvojio vrh Rtnja ima samo 9 godina.

Organizatori su zadovoljni odazivom, a najsrećniji zbog činjenice da nije bilo povređenih.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>