Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Krkobabić u Zaječaru: Želimo da oživimo sela i srpsko zadrugarstvo
Krkobabić u Zaječaru: Želimo da oživimo sela i srpsko zadrugarstvo

Krkobabić u Zaječaru: Želimo da oživimo sela i srpsko zadrugarstvo

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić posetio je danas Zaječar i u gradskoj upravi održao sastanak na temu zadrugarstva u Srbiji. 

Krkobabić je ovom prilikom najavio oživljavanje srpskog zadrugarstva, kao i to da će u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji biti formirano 500 zadruga.

„Juče je u Beogradu održan istorijski skup zadrugarstva. Pored zadrugara prisustvovalo je i 30 predstavnika opština iz Srbije. Država Srbija će učestvovati u formiranju tih zadruga sa jednom vrstom pomoći do 50.000 evra. To će biti dovoljna sredstva da se pokrenu ključne stvari, da se uloži u osnovna sredstva i da se zaokruži proces proizvodnje. Mladim ljudima koji su ostali da žive na selu preostaje da se udruže i organizuju zadruge“, rekao je Krkobabić.

Nebojša Jovanović predsednik Okružnog zadružnog saveza Zaječar istakao je da i pored sredstava koja su obezbeđena za očuvanje zadruga sa tradicijom, novac je obezbeđen i za podsticaj formiranja novih zadruga.

„Država se obavezala da će u skladu sa Zakonom o zadrugama pomoći zadrugarstvu. Svaka zadruga koja bude imala program moće će da računa na pomoć od 100 hiljada evra u ovoj kalendarskoj godini“, rekao je Jovanović.

Nikola Mihajlović, predsednik Zadružnog saveza Srbije izneo je podatak da u našoj zemlji trenutno ima nešto više od 1.500 poljoprivrednih zadruga, ali su mnoge od njih na ivici opstanka, jer je u nekom momentu zadružna imovina privatizovana mimo zakona. Aktivnih zadruga  je danas oko hiljadu.

„Zakon o zadrugama je značajan, jer nam omogućava da se granamo“, rekao je Mihajlović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>