Najnovije vesti
Home / Vesti / Kritike na račun Izveštaja i Plana rada Narodnog muzeja -Dimitrijević: MALO VODIČA, NE POMINJE SE NAJVEĆA INVESTICIJA
Kritike na račun Izveštaja i Plana rada Narodnog muzeja -Dimitrijević: MALO VODIČA, NE POMINJE SE NAJVEĆA INVESTICIJA

Kritike na račun Izveštaja i Plana rada Narodnog muzeja -Dimitrijević: MALO VODIČA, NE POMINJE SE NAJVEĆA INVESTICIJA

Izveštaj o radu Narodnog muzeja Zaječar za prethodnu godinu izazvao je dosta polemika na nedavnoj sednici Skupštine Grada Zaječara, prvenstveno između bivšeg direktora ove ustanove a sada odbornika Bore Dimitrijevića i sadašnje direktorke Maje Živić.

Po rečima Dimitrijevića reč je o dobronamernim opaskama, ali one baš i nisu u tom smislu prihvaćene.

-Pre svega mislim da Izveštaj o radu treba da izgleda drugačije. Jedna ozbiljna kuća bi trebalo da u nekoj preambuli izveštaja o radu proceni gde je danas, da da neki plan gde će biti za četiri godine, način kako će to da uradi. Pre svega radi se o mestu koje je svetskog karaktera, radi se o carskoj palati Feliks Romulijana. Na lokalitetu u poslednje dve godine u jednoj smeni uz ogromne napore radi samo jedan čovek, što je fizički nemoguće izdržati,  smanjuje se i kvalitet i način interpretacije, a sve to doprinosi da imidž u nekom smislu bude poljuljan. Para ima dovoljno da rade  dva vodiča. Desilo se nedavno da su bili gosti iz indonežanske ambasade, a njima je vodič tada bio radnik na održavanju lokaliteta, koji je priučen za to. Nakon mesec dana od otvaranja turističke sezone na Romulijani pala je  tabla koja još uvek nije stavljena, a to je posao od deset minuta. Ni jednom rečju u izveštaju nije pomenut Centar za posetioce – Vizitorski centar. To je ubedljivo najveća investicija u kulturi, u istoriji ovog grada, gde se radi o milionima evra i preko deset godina mukotrpnog rada. On treba da počne da se gradi a u planu nema nikakve strategije.  Za vreme dok se on bude zidao moraju mnogi poslovi da se urade, a neki se tiču i lokalne zajednice. Treba da se osmisli šta će sve biti unutra, jer osim Romulijane treba da se prezentuju i mnoge druge stvari. I broj posetilaca je malo opao pa bi Muzej i Turistička organizacija trebalo da naprave neku analizu. Generalno, sve kolege u Muzeju ulažu izuzetne napore, ali bi izveštaj trebao da izgleda mnogo bolje, istakao je Dimitrijević.

Dimitrijević  je dodao i da će u Zadužbinu Nikola Pašić lokalna zajednica morati ponovo da se uključi.

-Ona je ugašena i ja znam da je to zakonski propis, ali možda postoji mogućnost da to bude fondacija. Na ovaj način mi gubimo pravo da se nazovemo rodnim gradom Nikole Pašića ako ovako radimo. Zatvorena je i vodenica, objekat u koji je država uložila 20 miliona dinara. Dajte da je ponovo aktiviramo, da ga stavimo u funkciju i da bude sastavni deo Romulijane, jer je tako i bilo. Taj restoran ima jednu sjajnu istorijsku priču i u njega su dolazili mnogi ambasadori. Mnoge goste smo usmeravali i prema Vodenici. Mobilijar iz Vodenice je odnet na Romulijanu i tamo propada, restoran na Romulijani ne radi, a i on treba da se stavi u funkciju da bi gosti do izgradnje Vizitorskog centra mogli da se osveže, dodao je Dimitrijević.

RADE SE PROJEKTI

Maja Živić, sadašnja direktorka Narodnog muzeja Zaječara je kazala da je Dimitijević nedovoljno i pogrešno obavešten.

-Jedan vodič nam je na bolovanju, a drugi ima porodični problem pa smo angažovali još jednu osobu koja vrši tu funkciju. Za vreme gospodina Dimitrijevića Vodenica je predata na upravu gradu i za to postoje zvanična dokumenta, a Zadužbina Nikole Pašića nije sprovedena pod ingirenciju Muzeja, zašto to zna gospodin Dimitrijević. Što se tiče broja posetilaca on je malo opao ali ne i od kad sam ja direktor, i iznosi nešto malo više od 30 hiljada poseta. Muzej je konkurisao i za tri projekta dobio sredstva od Ministartva kulture. Ne znam zašto su direktori pre mene dozvolili da se zgrada u kojoj se čuvaju predmeti dovede u loše stanje. Dobili smo sredstva za rekonstrukciju krova, zadnje fasade i dimnjaka Muzeja u iznosu od skoro deset miliona dinara. Dobili smo novac i za preventivnu konzervaciju nekoliko objekata na Romulijani koji su ugroženi, tri miliona dinara. Kod Republičkog zavoda smo takođe konkurisali za određena sredstva koja su odobrena. Za konzervatorsku radionicu smo takođe dobili jedan deo traženih sredstava. Ono što smo predvideli je i odobreno. Mnogo je stvari i do sad rađeno a mi se trudimo u skladu sa sopstvenim mogućnostima, rekla je Živić.

Što se tiče Vizitorskog centra ona je kazala da je još 2008. godine bilo pomena o tome ali da se ništa nije dešavalo. Ove godine 16. januara, prema njenim rečima, održan sastanak na kome je potvrđeno da će to biti realizovano i da je ova godina posvećena različitim pripremnim radovima na Vizitorskom centru.

Opozicioni odbornik Nenad Ristović je istakao povodom ove teme da je ,,svaki uspešan direktor onoliko uspešan koliko uspe za svoj radni vek da obrazuje i vaspita mlade naslednike koji nastavljaju da rade ono što je on započeo“.

Većinom glasova svi planovi i izveštaji Mnarodnog muzeja na ovoj sednici su usvojeni.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>