Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Berba grožđa u Timočkoj krajini u punom jeku, kvalitet odličan
Berba grožđa u Timočkoj krajini u punom jeku, kvalitet odličan

Berba grožđa u Timočkoj krajini u punom jeku, kvalitet odličan

Berba grožđa krenula pre 15-ak dana. Berba je poranila u odnosu na prosečne godine što zbog suše što zbog izuzetno jakog napada ptica na grožđe. Grožđe je odličnog kvaliteta, sa visokim procentima šećera i kiselina, pa je procena i da će vino biti vrhunskog kvaliteta ove godine. Vinske sorte ranijeg zrenja kao što su burgundac crni i šardone su već obrane, krenula je i berba rizlinga, plovdine, smederevke i prokupca. Rod je zbog mraza i suše umanjen za oko 20-30% ali će kvalitet grožđa nadoknaditi manji rod.

„Pre berbe mora se odrediti sadržaj šećera refraktometrom ili širomerom zbog određivanja optimalnog vremena berbe, da se ne bi prerano krenulo u berbu i na taj način umanjio kvalitet vina. Sadržaj šećera kod belih sorti za vrhunska vina trenutno se kreće od 21-23%, kod plovdine u zavisnosti od lokaliteta od 16-18%. Berbu vinskog grožđa treba raditi po lepom i suvom vremenu, u jednom navratu, pri čemu se svaka sorta bere posebno. Idealna temperatura za berbu je od 20 do 25◦C, ako je viša od 25◦C, treba voditi računa da ne dođe do pregrejavanja grožđa u kljuku, ili u ambalaži, što može nepovoljno uticati na tok fermentacije i  kvalitet budućeg vina. Po kiši i hladnom vremenu ne treba brati grožđe, osim kada postoji opasnost od naglog razvoja sive plesni“, ističe diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva, Mihajlo Žikić.

Značajan problem ove godine  u celoj Timočkoj krajini, predstavlja izuzetno jak napad ptica na grožđe. Zbog jakog napada ptica na pojedinim lokalitetima berba vinograda je već završena sobzirom na to da je ovogodišnji rod vinove loze mogao da bude prepolovljen. Mere borbe protiv ptica mogu biti razna strašila, trake, privlačenje ptica grabljivica postavljenjem kaveza sa golubovima u vinogradu, dok je  najefikasnija mera  pokrivanje vinograda zaštitnim mrežama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>