Najnovije vesti
Home / Kultura / Koncert Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ i Omladinskog gradskog folklornog ansambla – uvod u Festival hrišćanske kulture
Koncert Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ i Omladinskog gradskog folklornog ansambla – uvod u Festival hrišćanske kulture

Koncert Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ i Omladinskog gradskog folklornog ansambla – uvod u Festival hrišćanske kulture

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ u Zaječaru organizuje u sredu 19. avgusta prvi nastup Gradskog pevačkog društva „Stevan Mokranjac“ i Omladinskog gradskog folklornog ansambla.

Koncert će biti održan u sali Pozorišta, od 20:00 sati. Ulaz je besplatan.

Pokrovitelj koncerta je Grad Zaječar, a nastup gradskog hora i folklora biće uvod u Festival hrišćanske kulture, koji će biti održan u Zaječaru, čulo se na danas održanoj konferenciji za novinare u Zaječaru.

Rukovodilac Omladinskog gradskog folklornog ansambla Nenad Petković je istakao da je folklor vredno vežbao tokom proleća i leta i da su pripremili 3 koreografije. Reč je o igrama  iz Crnorečja, okoline Leskovca i Kobišnice.

Da podsetimo, gradski hor i folklor osnovani  su aprila ove godine na inicijativu gradonačelnika Zaječara Boška Ničića.

V.d direktora Ustanove  Vladimir Đuričić je obavestio je danas novinare i da je rad na novoj predstavi “Prosjačka opera” privremeno zaustavljen i odložen  zbog objektivnih okolnosti.

„Već danas u Zaječar dolazi direktor Narodnog pozorišta iz Niša sa kojim ću  razgovarati o koprodukciji te predstave i nadam se da ćemo uskoro imati lepe vesti”,rekao  je Đuričić. On je istakao da u međuvremenu traju probe za predstave “Audijencija “ I “Vernisaž”, po tekstovima Vaclava Havela, koje takođe režira Božidar Đurović. Na pripremi ovih jednočinki koje se igraju kao jedna predstava radi brojna ekipa iz Beograda i Zaječara,   među kojima i Zoran Hristić, čuveni srpski kompozitor, koji je danas I sam govorio na konferenciji za novinare.

Jedan od najvećih  srpskih kompozitora je istakao da je prihvatio da komponuje  muziku za “Audijenciju” I “Vernisaž” i da svoj dar stavi u službu zaječarskog  pozorišta , samo zbog dugogodišnjeg prijateljstva sa Vladimirom Đuručićem, koje datira još iz Negotina, sa “Mokranjčevih dana”. Zoran Hristić je naglasio da je muzika za ovu predstavu specifična I da jedva čeka da vidi premijeru komada .

Čuveni kompozitor je izrazio specijalnu radost zbog koncerta  Gradskog hora i rekao da jedva čeka da ih čuje sutra uveče. Takođe, novinari su obavešteni da će u Zaječaru,  maja iduće godine biti održan veliki muzički festival čije će uporišne tačke biti pozorište, dve crkve i Romulijana.

Umetnički rukovodilac pozorišnog ansambla Miloš Đuričić je istakao da će premijera  nove predstave biti na Danima Zorana Radmilovića , koji će biti održani od 14. do 22. oktobra.  Okupila se sjajna ekipa glumaca i saradnika sa rediteljem Božidarom Đurovićem na čelu, koji rade danonoćno.Prema najavi Miloša Đuričića predstava koju će publika videti biće za stapenik  iznad onoga na šta je navikla u Zaječaru.

Na konferenciji za novinare  bilo je reči i o dramskim radionicama  na srpskom i na engleskom jeziku.

Dramsku radionicu na srpskom vode glumci Nataša Petrović i Gabrijel Bećarević, kao i nastavnik srpskog jezika i književnosti Stevan Jovanović.

Upis zainteresovanih osnovaca, od petog do osmog razreda, održaće se 25.septembra od 19:00 sati, a upis zainteresovanih srednjoškolaca koji žele da glume održaće se 26.septembra od 19:00, u foajeu Narodnog pozorišta „Zoran Radmilović“.

Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine- centar za kulturu „Zoran Radmilović” u saradnji sa školom engleskog jezika English Only, profesorke Marine Jovanović, organizuje dramsku radionicu na engleskom jeziku. Članovi radionice mogu biti učenici osnovne škole, koji poseduju znanje engleskog jezika, a imaju želju da na kreativan način usavrše znanje jezika, kroz izvođenje dramskih sadržaja,  kako bi učestvovali u malim pozorišnim formama na engleskom jeziku.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>