Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Komanda za razvoj Timočke brigade obeležila svoj dan, 19. oktobar (FOTO)
Komanda za razvoj Timočke brigade obeležila svoj dan, 19. oktobar (FOTO)

Komanda za razvoj Timočke brigade obeležila svoj dan, 19. oktobar (FOTO)

Prigodnim svečanostima u znak sećanja na 19. oktobar 1918. godine kada je grad Zaječar oslobođen u Prvom svetskom ratu, juče je u kasarni „Nikola Pašić“ u Zaječaru obeležen Dan Komande za razvoj Timočke brigade. Prisutnim zvanicama su se obratili komandant Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnik Vladica Vučković i načelnik Štaba za obuku, brigadirni general Dejan Janković.  Na svečanosti su podeljene zahvalnice uspešnim pojedincima za postignute rezultate u radu na izgradnji i jačanju Vojske Srbije. 

Svečanost povodom dana Komande za razvoj Timočke brigade započela je himnom Republike Srbije, nakon čega je minutom ćutanja, odata počast stradalima u Prvom svetskom ratu. Život za oslobođenje Zaječara tog dana je dalo 85 vojnika, a za vreme oba Balkanska rata i tokom Prvog svetskog rata sa područja grada poginula su 4083 borca.

Komandant Komande za razvoj Timočke brigade, potpukovnik Vladica Vučković istakao je da pripadnici Komande za razvoj Timočke brigade nastavljaju i slede svetle tradicije svojih predaka koji su ostavili dubok trag u istoriji ovog kraja.

„Obeležavajući ovaj dan možemo slobodno da kažemo da smo zadovoljni postignutim rezultatima. Naporno smo radili na podizanju operativnih sposobnodti za izvršenje dodeljenih  misija i zadataka, rashodovali smo veliki broj sredstava, koja su procenom nadležnih institucija, proglašena zastarelim, uložili smo skromna novčana sredstva ali i veliki trud i rad da sačuvamo i unapredimo stanje infrastrukture u kasarni i uslove života i rada ljudi. O svakom dinaru koji je ušao i izašao iz jedinice vodili smo računa ne želeći da stvaramo dodatne namete budžetu Republike Srbije. U toku ove godine, na sreću, nije bilo potrebe za angažovanjem naših pripadnika u otklanjanju posledica od elementarnih nepogoda ali smo preduzeli mere da se deo snaga u potpunosti osposobi za angažovanje, ukoliko se to od nas traži. Kroz razne akcije prikupljanja novčanih sredstava nesebično smo pomagali građane Srbije i pripadnike vojske. Sprovođenjem akcije „Selu u pohode“, obilazili smo i pružali pomoć stanovnicima sela na teritoriji u našoj nadležnosti. Usled migrantske krize, svakodnevno smo angažovani na logističkoj podršci jedinicama Vojske i Mup-a na pojačanom obezbeđenju državne granice. Osposobljavali smo rezervne starešine upućivanjem na razne kurseve u zemlji, a posle dužeg niza godina, uspešno smo izveli višednevnu obuku sa pripadnicima rezervnog sastava. Sa posebnim zadovoljstvom ističem da u realizaciji ovog zadatka nismo imali vanrednih događaja, udesa, povreda ili oštećenja. Građani uvek mogu da računaju na to da će Komanda dati maksimum na pružanju pomoći koja se od nas očekuje“, rekao je Vučković.

Prisutnima se obratio i brigadni general Dejan Janković, načelnik Štaba komande za obuku,  podsećajući na heroje koji su tada ginuli kako bi se danas slobodno živelo.

„Prethodni period obeležili ste uspešnim izvršavanjem zadataka i time ste doprineli ukupnom stanju funkcionalnih i operativnih sposobnosti Komande za obuku i Vojske Srbije u celini. Ocena Komande za razvoj Timočke brigade je takva, da je stanje stabilno sa trendom unapređenja. Zato ste upravo i vi, najviše zaslužni. Svoj trud, rad i zalaganje u narednom periodu, stavite u dobrobit jedinice, jer se samo takvim pristupom postižu maksimalni rezultati u radu. Uveren sam da građani Zaječara, Timočke krajine i čitave Srbije, očekuju da opravdate poverenje koje vam ukazuju kao pripadnicima Vojske Srbije“, istakao je brigadni general Janković, čestitaji praznik Komande za razvoj Timočke brigade.

Nakon svečanog prijema, uručene su zahvalnice uspešnim pojedincima za postignute rezultate u radu na izgradnji i jačanju Vojske Srbije, a potom je priređen nastup članova KUD-a „Nikola Pašić“ iz Zaječara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>