Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Koliko nam prijaju prolećne temperature, a zima po kalendaru još traje?
Koliko nam prijaju prolećne temperature, a zima po kalendaru još traje?

Koliko nam prijaju prolećne temperature, a zima po kalendaru još traje?

U Zaječaru već nekoliko dana unazad gotovo prolećne temperature. Zaječarci su izašli iz svojih domova, željni sunca i šetnje. Toplo i sunčano vreme posle hladne zime i niskih temperatura koje su nas pratile poslednjih 3 meseca, zaista prija. Pojedine bašte kafića u gradu na Timoku su pune. Prolećni dani izmamili su Zaječarce na ulice grada. 

Međutim, kako najavljuju meteorolozi stiže pad temperature u celoj Srbiji, pa i u Zaječaru. Nakon kratkog zimskog  perioda koje je najvaljeno za dane vikenda, opet nas očekuje toplo vreme sa temperaturama iznad poseka.

Kako ove stalne promene u temperaturama utiču na nas i naše zdravlje? Koliko nam zapravo prijaju ove prolećne temperature, a zima po kalendaru još traje?

Prema rečima stručnjaka iz RHMZ promena vremena može značajno uticati na raspoloženje, smanjenje energije i radnih sposobnosti, pospanost, nesanicu, glavobolju, a posebno pogađa osobe sa respiratornim i cerebrovaskularnim oboljenjima. Ima osoba koje su osetljive na promenu vremena, pa je tako moguća pojava meteoropatskih reakcija u vidu glavobolje uslovljene upravo naglom promenom temperature i velikom razlikom između minimalne i maksimalne dnevne temperature.  Temperaturne razlike mogu dovesti do razdražljivosti i promenljivog raspoloženja usled prolaska frontalnog sistema, pojačanog južnog i jugoistočnog vetra.

Svakom od nas je potrebno izvesno vreme da se organizam prilagodi na novonastale vremenske prilike.

Sutra se očekuju temperature znatno ispod prosečnih vrednosti za ovo doba godine. Od nedelje prestanak padavina i ponovo postepeni porast temperature vazduha i do 18 stepeni.

Kako ćemo se izboriti sa temperaturnim razlikama? Na vremenske prilike ne možemo da utičemo, ali možemo da povedemo računa o načinu ishrane, da pijemo što više tečnosti i unosimo vitamine u naš organizam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>