Najnovije vesti
Home / Vesti / KO ČEKA, TAJ I DOČEKA: Nakon 8 godina u Osnovnoj školi Ljubica Radosavljević Nada počeli radovi na rekonstrukciji celog objekta
KO ČEKA, TAJ I DOČEKA: Nakon 8 godina u Osnovnoj školi Ljubica Radosavljević Nada počeli radovi na rekonstrukciji celog objekta

KO ČEKA, TAJ I DOČEKA: Nakon 8 godina u Osnovnoj školi Ljubica Radosavljević Nada počeli radovi na rekonstrukciji celog objekta

OSNOVNA ŠKOLA LJUBICA RADOSVALJEVIĆ NADA U ZAJEČARU OD 1. SEPTEMBRA ĆE IMATI POTPUNO NOVI IZGLED. RADOVI U OKVIRU PROJEKTA KOJI FINANSIRA REPUBLIKA SRBIJA SU VEĆ OTPOČELI I TRENUTNO SE RADI NA SREĐIVANJU JEDNOG DELA ŠKOLE, DOK SE U DRUGOM DELU ŠKOLE NESMETANO OBAVLJA NASTAVA. PREMA REČIMA NADLEŽNIH, PROJEKTOM JE OBUHVAĆENA KOMPLETNA REKONSTRUKCIJA CELOKUPNOG OBJEKTA A NAKON ZAVRŠETKA RADOVA, TA ŠKOLA ĆE IZGLEDATI POPUT VELELEPNIH EVROPSKIH OBRAZOVNIH USTANOVA. VREDNOST RADOVA JE 143 MILIONA DINARA.

Krilatica „Ko čeka, taj i dočeka“ se u slučaju Osnovne škole Ljubica Radosavljević Nada u Zaječaru, potvrdila. Naime, nakon osam godina čekanja da jedan projekat dođe, preko lokalne samouprave, do samog ministarstva i do odobravanja sredstava, konačno je počela realizacija planova, odnosno rekonstrukcija kompletnog objekta.  Više od 500 đaka će od 1. septembra pohađati nastavu u potpuno novom ambijentu te obrazovne ustanove, na radost same dece, roditelja, nastavnog osoblja i direktora škole.

„Ovim projektom radimo kompletno renoviranje škole, od fasade, stolarije, podova, preko instalacija, rasvete, fiskulturne hale, radijatora. Imaćemo kapije na svim ulazima. U projekat nije ušao samo nameštaj. Mi imamo približno jednu trećinu koja je dobra a kada bi opremili kompletnu školu trebalo bi da dodamo dve trećine kompletnog novog nameštaja. Oslobodili smo trenutno levi blok škole, više od jedne trećine a učenici su raspoređeni u dve smene. Očekujemo da do 1. septembra radovi budu završeni“, rekao je Novica Dimitrijević, direktor škole.

Prema njegovim rečima, tokom svih osam godina, susretali su se sa mnogobrojnim problemima koji su onemogućavali da do realizacije projekta dođe ali zahvaljujući sadašnjem gradonačelniku i lokalnoj samoupravi, projekat je na kraju otišao u prave ruke i pre desetak dana se počelo sa njegovom realizacijom. Tome je doprinelo i posedovanje takozvanog „Energetskog pasoša“ koji je škola dobila još 2011. godine.

„Škola je 2011/2012 školske godine krenula sa projektom čija je vrednost tada bila 40 miliona dinara. Godine su prolazile ali nije bilo nikakvog rezultata. Poslednjih godinu dana pomaka ima, a vrednost projekta otišla je na 143 miliona dinara bez PDV-a. Moram da napomenem da smo se mi izborili za sve ovo ali da je bilo jako teško jer pomoći nije bilo. Projekat je poslat lokalnoj samoupravi, pa je došao do ministartsva i sada je u toku njegova realizacija. Da nije bilo angažovanja sadašnjeg gradonačelnika Boška Ničića, ne bismo ni uspeli da ostvarimo naš san, san svih roditelja, dece a to je da ova škola, posle osam godina, dobije potpuno drugačiji izgled i bude jedna od najboljih škola ne samo u Zaječaru, već i šire. Mi smo u konkurenciji od 8 projekata, prošli dalje ali je veliki doprinos dalo i posedovanje takozvanog „Energetskog pasoša“ koji mi kao škola, jedini posedujemo u Zaječaru, a dobili smo ga još 2011. godine od Instituta za nuklearne nauke „Vinča“, objasnio je Dimitrijević.

Međutim, škola Ljubica Radosavljević Nada nije jedina koja će uskoro dobiti novi izgled. Podsetimo, krajem prošle godine gradonačelnik Boško Ničić je najavio i rešenje za sportsku halu u Kotlujevcu. Kako je tada objasnio, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, da bi raskrstila Gordijev čvor, krivice, ne krivice, sudskih sporova, uradiće reknstrukciju ovog objekta. Pored toga radiće se i rekontrukcija Osnovne škole „Hajduk Veljko“, ograda oko škole i sve ono što je nedostajalo toj školi. Tom prilikom Ničić je najavio i realizaciju projekta kojim se predviđa dogradnja Ekonomske škole i rekonstrukcija košarkaškog igrališta sa izgradnjom nove toplane koja će raditi na sečku, koja bi trebalo, pored četiri srednje škole, da obuhvati i Pozorište, Školu za osnovno i srednje specijalno obrazovanje „Jelana Majstorović, Osnovnu školu „Desanka Maksimović“ i Osnovnu školu „Ljuba Nešić“. Za to je, kako je tada rečeno, predviđeno 3 miliona i 400 hiljada evra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>