Najnovije vesti
Home / Društvo / Knjige na dar školi „Jelena Majstorović“
Knjige na dar školi „Jelena Majstorović“

Knjige na dar školi „Jelena Majstorović“

Kako bi knjige stigle u ruke što većeg broja čitalaca, obeležavanju Međunarodnog dana doniranja knjiga ove godine priključila se i Matična biblioteka „Svetozar Marković“ u Zaječaru. Prikupljene knjige, Biblioteka je odlučila da daruje učenicima ŠOSO „Jelena Majstorović“.

Međunarodni dan darivanja knjiga je ustanovljen 2012. godine, a kako navodi Violeta Stanković Anđelković, bibliotekar, na poziv zaječarske biblioteke, zainteresovani Zaječarci su, od 12. do 14. februara, prvi put u okviru ove akcije, donirali polovne, neoštećene knjige. S obzirom na to da je od samog početka akcije ideja bila da se prikupljene knjige proslede organizacijama koje se bave radom sa decom ili deci koja žive u teškim uslovima i nemaju svoju sopstvenu knjigu, u Biblioteci je odlučeno da se obraduju učenici ŠOSO „Jelena Majstorović“ u Zaječaru.

„Prvi put smo ove godine odlučili da pozovemo naše sugrađane da se odazovu akciji koja je trajala tri dana, zamolili smo ih da donesu neke knjige koje imaju u svojim kućnim bibliotekama, neoštećene, koje mogu da se koriste. Imali smo u planu da knjige dođu do onih kojima su potrebne i s obzirom na to da imamo jako dobru saradnju sa školskim bibliotekama, posebno sa školom „Jelena Majstorović“, odlučili smo da ove godine knjige iz donacije dobije ova škola. Osim doniranih knjiga, kako bismo obogatili školsku biblioteku, darivali smo danas i nešto od naših izdanja. Gledali smo da to budu knjige primerene jednoj školskoj biblioteci, a što se tiče knjiga koje su doneli građani, nismo vršili nikakvu trijažu osim što smo imali uslov da budu u relativno pristojnom stanju“, navodi Violeta Stanković i dodaje da je današnja akcija samo jedna u nizu uspešnih koje Matična biblioteka „Svetozar Marković“ i škola „Jelena Majstorović realizuju.

U ime škole „Jelena Majstorović“, darodavcima se zahvalila Tamara Bogdanović, bibliotekar u toj obrazovnoj ustanovi.

„Našim učenicima mnogo znače, kako same knjige, tako i humanost i posvećenost sugrađana koji su učestvovali u akciji“, navodi Tamara dodajući da deca u ovoj školi rado provode vreme u biblioteci, interesuju se, čitaju.
Biblioteka ŠOSO „Jelena Majstorović“ trenutno broji preko pet hiljada naslova.Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>