Najnovije vesti
Home / Knjaževac / Knjaževac izdvojio 40 miliona dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje
Knjaževac izdvojio 40 miliona dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje

Knjaževac izdvojio 40 miliona dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje

Opština Knjaževac ove godine izdvojila je 40 miliona dinara za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, što predstavlja i najveće ulaganje u ovoj oblasti na području Zaječarskog i Borskog okruga u 2016. godini. Za razvoj poljoprivrede izdvajalo se i u ostalim opštinama, u Boru 20 miliona dinara, Sokobanji 11 miliona 500 hiljada dinara, u opštini Negotin 25 miliona dinara…

Oko 500 gazdinstava na području Knjaževca dobilo je u ovoj godini neki vid subvencija, odnosno podršku za unapredjenje poljoprivredne proizvodnje.

Preko Fonda za razvoj poljoprivrede obezbedjen je 21 milion 300 hiljada dinara.
Subvencije za voćarstvo, odnosno kupovinu sadnog materijala iznose 80 posto od vrednosti računa, a najveći iznos koji jedno domaćinstvo može da dobije je 80 hiljada dinara. Za razvoj mlečnog govedarstva subvencije su 30 hiljada dinara po ostavljenom ženskom teletu.

Takodje, za kozarstvo i ovčarstvo, za nabavku deset ženskih i jednog muškog jagnjeta ili jareta subvencija je oko 120 hiljada dinara po gazdinstvu. Za pčelarstvo, odnosno uvećanje pčelinjaka do deset košnica subvencija je 40 hiljada dinara po domaćinstvu, dok je za nabavku nove mehanizacije subvencionisana suma 50 posto od računa, a najviše 50 hiljada dinara po domaćinstvu.

Preko Fondacije Divac za pomoć mladim poljoprivrednicima opština Knjaževac obezbedila je 2 miliona i 420 hiljada dinara. Novac je namenjen za razvoj pčelarstva, odnosno kupovinu rojeva, košnica i opreme. Subvencije po gazdinstvu iznose oko 120 hiljada dinara, a podršku je dobilo 20 gazdinstava.

Međutim, ulaganja u poljoprivredu na području Knjaževca se ovde ne završavaju.
Formiran je, takođe, Fond revolving kredita od 15 miliona dinara, u okviru kojeg poljoprivrednici dobijaju 500 do 600 hiljada dinara kao beskamatnu pozajmicu koju vraćaju u roku od pet godina kroz svoje proizvode.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>