Najnovije vesti
Home / Vesti / KLJUČ GRADA URUČEN ROKONAČELNIKU PETRU PECI POPOVIĆU -Ničić: Zaječar će se još stotinama godinama ponositi Gitarijadom
KLJUČ GRADA URUČEN ROKONAČELNIKU PETRU PECI POPOVIĆU -Ničić: Zaječar će se još stotinama godinama ponositi Gitarijadom

KLJUČ GRADA URUČEN ROKONAČELNIKU PETRU PECI POPOVIĆU -Ničić: Zaječar će se još stotinama godinama ponositi Gitarijadom

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, juče je na svečanom prijemu u Euroklubu u Zaječaru, uručio ključeve grada novinaru i rok kritičaru Petru Peci Popoviću, novom rokonačelniku 52. Gitarijade. Time je i zvanično počela najveća rok manifestacija.

Ničić je na prijemu izrazio zadovoljstvo što su ključevi grada otišli u prave ruke.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo što ove godine upravljanje gradom, po tradiciji koju smo uspostavili Bora Đorđević, frontmen Riblje Čorbe, koji na žalost nije ovde, i ja, svake godine upravljanje gradom, na sva tri dana, ove manifestacije kojom se Zaječar ponosi i ponosiće se još mnogo stotina godina, bude u rukama onog koji je zaslužan za rock and roll i njegovu tradiciju. Gospodine Popoviću predajem vam ključeve grada i upravljanje gradom dok traje ova manifestacija i hvala vam puno što ste prihvatili ovu dužnost“, rekao je Ničić obraćajući se prisutnima.

Novi rokonačelnik Zaječara Petar Peca Popović je na svečanoj ceremoniji uručenja ključeva grada rekao da je izuzetna čast i zadovoljstvo dobiti ključeve grada, a da će se u on u narednom periodu zalgati da se u Srbiji napravi Udruženje rok festivala.

„Ja sam prvi put na ovoj Gitarijadi bio 1972. godine, 1978. godine bio sam predsednik žirija, 1986. dobio sam plaketu ali ovo je čast koja sasvim ima drugu težinu. Posle Bore Đorđevića, Bruna Langera, Galeta, Neše, Moše, originalnog Zaječarca iz Zlatnih prstiju, posle Radomira Mihajlovića Točka, ja predstavljam one ljude koji nisu nikad bili na bini, ali su 50 godina pridržavali binu u raznim neprilikama i olujama da se ne prevrne, i da oni na bini mogu svoj talenat i svoje vrednosti da predstave svom  gradu, svojoj državi i šire. Obaveza rokonačelnika nalaže da ne zaboravimo sve pionire koji su omogućili da dođemo do 2018. godine, da se podsetimo na sve one ljude koji su ovu Gitarijadu od Doma JNA doveli do ovog divnog prostora, da se podsetimo od one male i smešne bine iz 1970. godine sa ozvučenjem koje je jedva radilo, do ove bine koja izgleda i zvuči svetski i koja grupama koje prvi put izlazi na tu binu, pruža mogućnost da na njoj stoje uz najveća imena iz ovog regiona i pionire rock and rolla iz sveta koji dolaze i čine čast, ne samo Zaječaru, već i muzici i tradiciji koju Gitarijada označava i predstavlja“, istakao je Peca i dodao:

„Ja sam dete prve beogradske Gitarijade iz januara 1966. Gitarijade u svetu ne znače, ono što su značile onda, ali vatra koju vi čuvate i dobrota kojom sačekujete goste i razumevanje koje vi kao organizatori  imate za one koji dolaze iz raznih krajeva da bi nekoliko dana bili u Zaječaru su jedan divan primer. Meni je Bora Đorđević juče rekao: „ja sam imao dva predloga koja nisu usvojena, jedan je da političke partije zakopaju ratne sekire u parku i da popušim lulu mira sa šefom policije. Ja takve predloge nemam, ali apelujem da se u dogledno vreme napravi na nacionalnom planu Udruženje rok festivala ove zemlje. U ovoj državi postoji 1.092 manifestacije koje se nazivaju festivalima, međutim, to nisu sve festivali. Ali, oni koji čuvaju da gitara ne umre u Srbiji imaju obavezu da naparave jedno udruženje, i da pobednik zaječarske Gitarijade sledeće godine obilazi svaku od tih manifestacija. Diskografija više ne postoji ali mi moramo da pružimo pravu šansu tim mladim ljudima koji sa najvećima starhovima i najvećim sterepnjama dolaze da predstave svoj talenat u Zaječar, očekujući da će jednog dana, oni biti ono što su nekadašnji pobednici ovde bili. Zato apelujem na to da napravimo udruženje. Ne bih voleo da me pogrešo shvatite ali još nešto moram da kažem,  1966. godien u januaru mi smo na beogradskom Sajmu plaćali karte, prva Gitarijada u Zaečaru bile su kupljene karte, 850 karata. Ja znam da je herojski što je Gitarijada besplatna ali poštujući ljude koji ulažu novac, talenat, i vreme, mislim da simbolično plaćanje karte moramo da uvedemo, i ako ona bude na primer 200 dinara, taj novac ode u neki Fond jer mi živimo u sredini u kojoj dobrota koja silazi sa ove bine, mora da dobije i neki društveni značaj. Sa 100 ili 200 dinara niko neće biti na gubitku ali ćemo pokazati društvenu odgovornost i solidarnost“.

Na svečanoj ceremeoniji uručene su plakete prijateljima i sponzorima Gitarijade: Pivari Heiniken Srbija, Jotelu, Štrabag-u, Kompaniji RTB Bor, JKSP  „Zaječar“, JKP Vodovod, JKP „Timok održavanje“, Nikolić prevozu i Fabrici Kablova.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>