Najnovije vesti
Home / Vesti / Karavan „IZAĐI MI NA TEGLU“ od 17. avgusta do 13. oktobra
Karavan „IZAĐI MI NA TEGLU“ od 17. avgusta do 13. oktobra

Karavan „IZAĐI MI NA TEGLU“ od 17. avgusta do 13. oktobra

Jubilarni peti karavan Izađi mi na teglu, nacionalno takmičenje u pripremanju najboljeg ajvara, biće održano od 17. avgusta do 13. oktobra, a karavan će obići više od 30 gradova širom Srbije.

Kako su saopštili organizatori takmičenja, prvi u nizu događaja održaće se na Adi Ciganliji 17. avgusta od 11 do 18 časova, gde će se takmičiti ekipe iz Beograda. Potom se karavan seli u Zaječar, Brus, Kuršumliju, Vlasotince, Vladičin Han, Barajevo, Lazarevac, Zlatibor, Valjevo, Kraljevo, Suboticu, Kanjižu, Kruševac, Sokobanju, Leskovac, Niš, Zrenjanin i druge gradove koji se nalaze na mapi gastronomskog karavana.

U petoj sezoni, kako navode, karavan će okupiti oko 500 takmičarskih ekipa i 5.000 učesnika koji će od avgusta do oktobra ukrstiti svoje varjače, ispeći oko 15.000 kg paprike, što je čak 130.000 komada paprike.

Takmičarima u svakom gradu je obezbeđen štand opremljen Smederevcem za pečenje paprika i spremanje ajvara, stolovima, stolicama i svim potrebnim posudama. Svaka ekipa dobija i papriku u količini potrebnoj za pripremanje jedne „ture“ ajvara, zatim tegle, drva, ulje, šećer i so.

Prva nagrada u svakom gradu je šporet na kome su takmičari napravili pobednički ajvar i ta ekipa će predstavljati svoj grad u velikom finalu gde se sastaju pobednici iz svakog grada u borbi za titulu najboljeg ajvar majstora u zemlji. Ukupan nagradni fond u petoj sezoni karavana Izađi mi na Teglu iznosi preko 2 miliona dinara.

Cilj je, kako objašnjavaju organizatori, stvaranje značajno šireg tržišta na kome će dalje razni proizvođači ajvara i zimnice naći svoje mesto. S obzirom da su neki učesnici nakon pobede pokrenuli sopstvenu proizvodnju, a neki ostvarili i izvoz, postaje sve izvesnije da će to biti zanimljiva tržišna utakmica, dok se potraga za najboljim ajvar majstorima nastavlja.

Do sada su jug i sever zemlje izjednačeni u titulama. Gradovi koji su iznedrili apsolutne pobednike karavana i dali najbolje recepte su bili Leskovac, Kovačica, Bela Palanka i Kanjiža. Ko će ove godine odneti titulu i sesti na pobednički tron videćemo 13. oktobra kada će se održati veliko finale u Beogradu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>