Najnovije vesti
Home / Kultura / Kamp klasične muzike od 14. do 20. avgusta u Zaječaru
Kamp klasične muzike od 14. do 20. avgusta u Zaječaru

Kamp klasične muzike od 14. do 20. avgusta u Zaječaru

Udruženje za razvoj kulture i obrazovanja Srpski muzički centar iz Beograda, u saradnji sa OMŠ „Stevan Mokranjac“ iz  Zaječara,  organizuje za učenike instrumentalnog odseka muzičkih škola i studente akademija Srbije i regiona, peti Kamp klasične muzike, koji će biti održan od 14. do 20. avgusta u Zaječaru. Kamp će okupiti oko 50 polaznika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Luksemburga. 

U cilju edukacije mladih  iz oblasti instrumentalne muzike, popularizacije umetničke  muzike,  razvoja i afirmacije muzičkih talenata, grad Zaječar će po peti put biti domaćin mladim muzičkim talentima  i eminentnim muzičkim umetnicima, u okviru petog Kampa klasične muzike. Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, Kamp je iz godine u godinu sve bolji i posećeniji a najtalentovaniji mladi instrumentalisti će tokom trajanja kampa imati svakodnevne časove instrumenata, koncerte, ali i druge vannastavne aktivnosti.

„Jako mi je drago što smo uspeli Kamp da sačuvamo i održimo svih ovih godina, pet godina nije tako malo. To je jedina manifestacija klasinčne muzike u našem gradu za sada, nadamo se da će toga u budućnosti biti mnogo više. To je jedan uobičajeni master klas, gde dolaze učenici osnovnih i srednjih muzičkih škola, studenti fakulteta, profesori koji žele usavršavanje. Ove godine, osim polaznika iz Srbije, imaćemo i polaznike iz Bosne i Hercegovine, Luksemburga. U okviru kampa oni će imati stručna usavršavnje, organizovaćemo tri koncerta u okviru kampa. Prvi koncert planiran je za 16. avgust na Feliks Romulijani, i to je sada već tradicionaln „Koncert pod zvezdama“, dok će drugi koncert biti organizovan u subotu, 18. avgusta, kada će nastupiti polaznici klavirskog odseka profesorke Jokut Mihailović. Završni koncert će biti priređen 19. avgusta, istakao je Stanoje Jovanović, umetnički direktor Kampa, koji je pozvao sve profesore muzičkih škola iz regione da posete Kamp, koji je jako bitan za njihovo usavršavanje.

U okviru osmočasovnih dnevnih aktivnosti, radionice će, u prostorijama OMŠ „Stevan Mokranjac“, držati profesorka klavira Jokut Mihailović, profesor violine Marko Josifovski, profesorka gitare Vera Ogrizović, profesor flaute Ljubiša Jovanović, profesorka solo pevanja Katarina Jovanović, profesor violončela Nemanja Stanković i profesor Uki Ovaskainen, klavirska saradnja.

Osim zaječarske Muzičke škole i Udruženja za razvoj kulture i obrazovanja Srpski muzički centar iz Beograda, u organizaciju Kampa uključeno je i Narodno pozorište Timočke krajine-Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović“ Zaječar, kao i Narodni muzej Zaječar, pod pokroviteljstvom grada Zaječara.

„Godinama unazad mnoštvo muzičkih manifestacija je organizovano na Romulijani u različitim prostorima. Sticajem okolnosti, Romulijana je krajnje scenična i vrlo akustična naročito neki prostori na lokalitetu. Od pre dve godine imamo i jedan novi objekat koji nam pruža razne mogućnosti, pa smo tako i prošle godine imali koncert u kuli zapadne kapije, koja je vrlo velika i vrlo opremljena. Tako će biti i ove godine“, rekla je Maja Živić, direktorka Narodnog muzeja Zaječar.

Na današnjoj konferenciji za novinare, bilo je reči i o seoskim manifestacijama koje će biti organizovane do kraja meseca, kao i tradicionalnoj Likovnoj koloniji „Gamzigrad“. Prema rečima Vladimira Đuričića, v.d. direktora Narodnog pozorišta Timočke krajine-Centar za kulturu ,,Zoran Radmilović“ Zaječar, ono što je i obećano za pojedine seoske manifestacije, to je i učinjeno.

„Ispunili smo ono što smo i obećali, da ćemo da dignemo nivo nekih manifestacija. Večeras će biti priređen koncert kralja frule narodne muzike Bore Dugića pod nazivom „Sinfonija duha i daha“. Bora Dugić je nedavno dobio i zvanično titulu „kralj frule“ i nama je čast što će on održati koncert na toj frulaškoj manifestaciji, što se to nije desilo do sada, iako ta manifestacija postoji mnogo godina. Osim što će održati koncert, mi ćemo sa njim razgovarati da nam pomogne da ta manifestacija preraste okvire Zaječara i istočne Srbije i da postane jedna lepa, velika frulaška srpska manifestacija. Bora Dugić već razmišlja u tom pravcu“, rekao je Đuričić i dodao, da je mnoštvo kulturnih događaja u planu kako u Zaječaru, tako i u zaječarskim selima.

„18. avgusta će biti održani 46. Hajduk Veljkovi dani u Lenovcu, 20. avgusta je 25. Međunarodna likovna kolonija „Gamzigrad“ na kojoj će ove godine biti 15 učesnika, a koja će biti otvorena u novoj Likovnoj galeriji u Kotlujevcu u 20.00 sati. Osim učesnika iz Srbije, biće slikara i umetnika iz Crne Gore, Makedonije, Bugarske, B0sne i Hercegovine i Francuske.  Tom prilikom biće otvorena izložba i sa prethodne likovne kolonije“.

Đuričić je napomenuo da Zaječaru nedostaje horski muzički festival i da će se u narednom periodu upravo raditi na njegovom osnivanju.

„Danas pokrećemo inicijativu da Zaječar dobije Festival horske muzike, i mi već dugo razgovarmo na tu temu. Već smo započeli razgovore sa episkopom Timočkim gospodinom Ilarionom, da naredne godine održimo jedan ili dva muzička festivala. Ako uspemo da to pokrenemo, uspećemo i dosta toga da uradimo na tom planu“, rekao je Đuričić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>