Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Kakve posledice na poljoprivredne kulture ostavlja ova zima?
Kakve posledice na poljoprivredne kulture ostavlja ova zima?

Kakve posledice na poljoprivredne kulture ostavlja ova zima?

Kako je period dužeg hladnog vremena i niskih temperatura uticao na poljoprivredne kulture u Zaječarskom okrugu? Da li su neke kulture pretrpele štetu? 

Slavica Dželatović ispred Poljoprivredne stručne službe „Agroznanje“ u Zaječaru objašnjava kako su zimske vremenske prilike uticale na poljoprivredne kulture.

„Nakon ovih snežnih padavina i niskih temperatura tokom celog januara sa otoljenjem snega možemo da očekujemo prihranu pšenice i to u drugoj polovini februara. Poljoprivredni proizvođači bi trebali da se pridržavaju agrohemijskih analiza zemljišta, a tu su i adekvatne preporuke za prihranu“, savetuje Dželatović i dodaje:

„Sa otopljavanjem sledi i pokretanje korova i njegovo suzbijanje u pšenici“.

Dželatović navodi da niske temperature uglavnom nisu oštetile voćne vrste.

„Kada su u pitanju voćnjaci, ove niske temperature nisu značajno nanele štete voćnim vrstama. Kod  lešnika i oraha je situacija drugačija i tu možemo da očekujemo neka izmrzavanja, jer oni  imaju manje tolerancije na niske temperature. Tek kada krene vegetacija i bubrenje pupoljaka moći će da se izlaskom na teren i na svakom zasadu tačno odredi  koliki je procenat izmrazavanja“, kažu u Agroznanju.

Slavica Dželatović priča i o tome kako uzdužnim presekom okaca može da se vidi koja su zdrava, a koja ne.

„U vinogradarstvu u ovom periodu kreće rezidba vinograda i tu će poljoprivredni proizvođači na licu mesta moći da vide koliki je procenat izmrzavanja. Uzdužnim presekom okaca sve će moći da se vidi, okca zelene boje su ispravna i zdrava a što su taminja, kao takva  neće moći da donesu plod“, objašnjava Dželatović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>