Najnovije vesti
Home / Ritam grada / KAKO POBEDITI PAKLENE VRUĆINE? Evo saveta lekara zaječarskog Odeljenja urgentne medicine
KAKO POBEDITI PAKLENE VRUĆINE? Evo saveta lekara zaječarskog Odeljenja urgentne medicine

KAKO POBEDITI PAKLENE VRUĆINE? Evo saveta lekara zaječarskog Odeljenja urgentne medicine

Visoke temperature nastavljaju se i danas i narednih dana. Lekari upozoravaju da ukoliko ne morate, ne izlazite napolje u periodu od 10 do 17 časova.

Veoma visoke temperature uglavnom ne prijaju ni starima, ni mladima, ni zdravima a kamoli bolesnima.
Čekaonice Službe za prijem i zbrinjavanje urgentnih stanja zaječarskog Zdravstvenog centra su već nekoliko dana pune a ljudi se uglavnom žale na mučninu, povraćanje, vrtoglavicu i neregulisan krvni pritisak, istakla je Dr Sanele Radisavljević, spezijalizant Odeljenja urgentne medicine, gostujući na Magnum radiju.

 “Mi uglavnom savetujemo, posebno hronične bolesnike, kako da uzimaju terapiju i da se konsultuju sa lekarima Opšte medicine. Ono što stalno napominjemo je  da se izbegava najtopliji deo dana, da ishrana bude adekvatna i naravno što više uzimanje tečnosti. Ono sa čim se mi još suočavamo je dehidratacija, sunčanica, pad koncentracije usled velikih vrućina ali i teške povrede na radu. Poljoprivrednici su sada takođe naši česti pacijenti, kao i učesnici u saobraćaju, zato savetujemo dadatan oprez“, istakla je Dr Sanela Radisavljević i dodala:

 “Ukoliko dođe do sunčanice, dehidratacije, treba se odmah skloniti u hladovinu, uzimati određenu količinu tečnosti, izmeriti temperaturu, pritisak ukoliko ste u mogućnosti i naravno obratiti se lekaru“.

Da bi se se sve ovo izbeglo, oni koji su prinuđeni da najtopliji deo dana provedu napolju treba da se pridržavaju saveta lekara.
Dakle, adekvatno se obucite, preporučuje se svetla, slojevita odeća i nošenje šešira sa širokim obodom. Obavezno je unošenje tečnosti, najbolje je piti običnu vodu, a izbegavati kafu i alkohol, jer su diuretici. S vremena na vreme treba rashladiti glavu, ali ne hladnom vodom, da ne bi došlo do pregrevanja, savetuju lekari.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>