Najnovije vesti
Home / Kultura / KAKO JE NASTAO KOTLUJEVAC? Interesantno predavanje doktora Miodraga Velojića u zaječarskoj biblioteci
KAKO JE NASTAO KOTLUJEVAC? Interesantno predavanje doktora Miodraga Velojića u zaječarskoj biblioteci

KAKO JE NASTAO KOTLUJEVAC? Interesantno predavanje doktora Miodraga Velojića u zaječarskoj biblioteci

Predavanje pod nazivom ,,Kako je nastao Kotlujevac?’’ biće održano u Čitalistu Matične biblioteke u Zaječaru, u četvrtak 15. marta u 18 sati. O fenomenu izrastanja naselja pored većeg lokalnog funkcionalnog gradskog centra, o njegovom razvoju i odumiranju, o izrazitom primeru migracije „selo–grad“ nastale kao posledica industrijalizacije zemlje Srbije, o sastavom delu Grada Zaječara koji se za samo nekoliko godina formirao na nekadašnjim njivama i baštama i svojom veličinom prerastao mnoga gradska naselja u istočnoj Srbiji, o stanovnicima naselja Kotlujevac i njihovim komšijama govoriće Dr Miodrag Velojić.

Ovo je prilog poznavanju jednog srpskog naselja nastalog u drugoj polovini 20. veka.

Kako u naučnoj literaturi još uvek ne postoji jedinstven, sistematizovan i precizno formulisan skup znanja o novijim srpskim naseljima, ova priča o Kotlujevcu ima posebno značenje.

U nauci je već istaknuta činjenica da se razvojni proces „oslanjanje sadašnjosti na prošlost i ukazivanje na budućnost” sastoji u istraživanju veza između prirode i čoveka, istorije prirode i istorije društva, to se i u ovoj priči o razvoju naselja na levoj obali reke Crni Timok polazi od njegovih prirodnih i društvenih karakteristika i preko rezultata drugih nauka i sagledavanja činjeničnog stanja dolazi do određenih zaključaka.

„Predavanje je obogaćeno  mnogobrojnim naučno verifikovanim parametrima koji na najbolji način ilustruju bitne odlike ovog naselja i opisuju njegov položaj, prostranstvo, postanak, faze u razvoju, nekadašnje industrijske i novije objekte, ukazujući pri tom i na njegova demografska i funkcionalna obeležja. S obzirom na činjenicu da moderan pristup istraživanja naselja obuhvata interakcijsko sagledavanje postojanja i delovanja raznorodnih prirodnih, društvenih i regionalnih  elemenata i faktora, kao i opštih i posebnih zakonitosti na njegovo unutrašnje oblikovanje i struktuiranje, priča o ovom naselju je još zanimljivija“, kaže Velojić.

Poznavanje izrastanja ovog naselja, kao posebnog izraza socijalno organizovanog prostora, polazi i od osnovnog poznavanja njegovog stanovništva, tako posebnog i karakterističnog.

„Bitni naučni i informativni ciljevi ovog predavanja mogu se sagledati u težnji da se postave osnove izučavanju novijih naselja i njihovih sastavnih delova nastalih usled posledica savremenih migratornih procesa, da se sakupi jedinstven, po mnogo čemu interesantan i u velikoj meri sveobuhvatan fond znanja o ovakvim naseljima, da se objasne nepoznate i delimično poznate činjenice iz istorije ovakvih naselja. Izuzetno je važno i da se postave osnove za dalja naučna geografska, ekonomska, demografska, etnološka, toponomastička, lingvistička i druga izučavanja ovakvih i sličnih naselja u Srbiji, da se stvori naučno – informativna podloga za prezentovanje istorijskih i razvojnih karakteristika ovakvih naselja, da se ostave tragovi o životu na ovakvim prostorima, kao i da se sagledaju posledice odumiranja pograničnih i manjih lokalnih gradskih centara u Srbiji“, ističe Velojić.

Upravo to je, sa mnoštvom drugih potreba u nauci i drugim područjima društvene prakse, navelo autora ovog predavanja na razmišljanje, a potom i na konkretan višegodišnji rad.

Samo predavanje upotpunjeno je mnogobrojnim ilustracijama (fotografije, tematske karte, satelitski snimci, planovi delova naselja, slike, skice, novinski članci i drugo) koje ga u izvesnoj meri čine preglednijim, sadržajnijim i potpunijim. Fotografije i karte su uglavnom vlasništvo autora, ali ima i onih koji su preuzete sa interneta, iz različitih publikacija i dobijenih od samih žitelja naselja Kotlujevac.

Priprema samog predavanja trajala je više meseci.

Obilje sakupljenog materijala ukazuje na činjenicu da je autor tokom svog istraživačkog rada ispoljio visok stepen odgovornosti i veliku želju da kompleksnu problematiku o razvoju ovog naselja obradi na najbolji mogući način.

Niko do sada, na ovakav način, nije posmatrao razvitak jednog naselja u Srbiji.

Vredi poslušati ovu priču…

One comment

  1. I tako je najplodnija zajecarska zemlja trajno unistena !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>