Najnovije vesti
Home / Ritam grada / JOŠ JEDNA USPEŠNA GODINA ZA UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA ZAJEČARA -POMAŽU UDRUŽENJA I USTANOVE
JOŠ JEDNA USPEŠNA GODINA ZA UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA ZAJEČARA -POMAŽU UDRUŽENJA I USTANOVE
Foto: Ilustracija

JOŠ JEDNA USPEŠNA GODINA ZA UDRUŽENJE PENZIONERA GRADA ZAJEČARA -POMAŽU UDRUŽENJA I USTANOVE

Za Udruženje penzionera Grada Zaječara ova godina je bila veoma uspešna. Ovo udruženje broji oko 2.400 čanova sa teritorije grada i okolnih sela gde je formirano oko 30 mesnih odbora. Više od 90 odsto penzionera snabdelo se na vreme energentima za zimu, kao i namirnicama. Pored toga, ova godina billa je ispunjena brojnim aktivnostima.

Po rečima predsednika Stepana Ranđelovića finansijski bilans još uvek nije sveden jer godina nije završena, ali se zna da je udruženje mnogo finansiralo, pa čak i doniralo sredstva pojedinim organizacijama. Oko 1400 penzionera je primilo novčana sredstva preko kase za šta je bilo potrebno obezbediti oko 16 miliona dinara. Preko ove kase penzioneri dobijaju od 10 do 30 hiljada dinara koje otplaćuju na šest meseci, tačnije na 12 polumesečnih rata.  Samo u ovom mesecu ovakav vid pozajmice dobilo je 105 članova za šta je obezbeđeno 1.300.000 dinara. Oni se sami finansiraju, nemaju nikakve dotacije i donacije. Članarina je i dalje samo 30 dinara, a isto toliko za članove kase uzajamne pomoći i sve se to uplaćuje preko fonda PIO. Oni koji plaćaju kasu imaju pravo na besplatnu vožnju do određenih destinacija koje odredi Odbor, za razna putovanja.

Odlukom Izvršnog odbora udruženja je ovog meseca izašlo u susret mnogim zahtevima koje su podnela druga udruženja sa teritorije grada. Ustanovi za dnevni boravak dece i omadine ometene u razvoju ,,Oblutak“ donirano je 15.000 dinara za realizaciju aktivnosti. Udruženju Dečiji centar donirano je 10.000 dinara za kupovinu novogodišnjih paketića. U narednih godinu dana, počev od ovog meseca, Udruženje penzionera sponzorisaće svakog meseca sa po 8.000 dinara Odred izviđača ,,Đorđe Simeonović“, za realizaciju aktivnosti. Zbog povećane smrtnosti penzionera i utrošenih para posmrtnog fonda u ranijim godinama Udruženje je za posmrtni fond otvorilo poseban podračun i izdvojilo 1.300.000 dinara koje će se ubuduće namenski trošiti za otpremnine preminulih članova fonda. Inače, zbog povećanog obima posla doneta je odluka da se nabavi i jedan savremeniji kompjuter, kako bi se omogućio efikasniji rad u knjigovodstvu.

Zaječarsko penzionersko ima odličnu saradnju i sa drugim udruženjima širom Srbije, najbolju sa udruženjem iz Leskovca i Prokuplja. Međutim, iz Udruženja penzionera grada kažu da nisu baš zadovoljni saradnjom sa udruženjima iz Zaječarskog i Borskog okruga ali i da će poraditi na tome. Pored svega penzioneri znaju da ulepšaju svoje treće doba pa su 2. decembra organizovali tradicionalno druženje u Zaječaru. Doček Nove godine biće organizovan po mesnim odborima.

Inače, podsećanja radi Udruženje penzionera Zaječara postoji i radi od 1946. godine. Za to vreme bilo je uspona i padova. Krajem 2013. godine Udruženje je stalo na svoje noge i stabilno posluje do današnjeg dana. U tom periodu su izmireni svi dugovi,  renovirane su prostorije i urađeno je još dosta toga. Pokazali su da se bez ičije pomoći i u ovo teško vreme može dobro poslovati, ali da se može  i dobro zabavljati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>