Najnovije vesti
Home / Projekti / Jesenji radovi: ĐUBRENJE JE VAŽNA AGROTEHNIČKA MERA
Jesenji radovi: ĐUBRENJE JE VAŽNA AGROTEHNIČKA MERA

Jesenji radovi: ĐUBRENJE JE VAŽNA AGROTEHNIČKA MERA

Đubrenje je jedna od najvažnijih agrotehničkih mera koju je neophodno primeniti u fazi mirovanja voćaka, kažu stručnjaci iz Poljoprivredno stručne i savetodavne službe „Poljoservis“ Knjaževac, koja svojim radom pokriva područje opštine Knjaževac i Sokobanja.

Oni ističu da se đubrenje direktno odražava na plodnost i strukturu zemljišta, reguliše se trajanje vegetacije i optimalni porast vegetativne mase, pojačava otpornost voćaka prema niskim temperaturama, bolestima i štetočinama, ali i doprinosi boljoj rodnosti i kvalitetu plodova.

„Jesenje đubrenje ima za cilj da se unese neophodna količina hraniva potrebna voćkama, jer se tokom vegetacije znatna količina hraniva koristi za rast i razviće voćaka, plodova, lisne i drvne mase, tako da se njihova koncentracija u zemljištu smanjuje. Iz tog razloga sve te količine treba putem đubrenja vratiti u zemljište, kako bi one bile lako pristupačne biljkama početkom naredne vegetacije. Đubrenje voćaka u ovom periodu sprovodi se sa organskim i mineralnim đubrivima. Pored organskih, u zemljište je neophodno uneti i mineralna đubriva u količini od 400 do 800 kilograma po hektaru. To zavisi od starosti voćnjaka i obezbeđenosti zemljišta osnovnim hranljivim elementima“, kaže Valentina Aleksić, diplomirani inžinjer melioracija zemljišta i voda Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Poljoservis Knjaževac.

U ovom periodu treba koristiti mineralna đubriva koja u sebi sadrže veće količine kalijuma i fosfora, a manji procenat azota. Voćke u fazi mirovanja ne usvajaju ova hraniva, ali fosfor i kalijum koji se sporije razlažu dostupni su biljkama u dužem periodu, dok se azot pod uticajem padavina lako ispira i prenosi u dubljem slojeve zemljišta gdje je nedostupan voćkama. Azotna đubriva je zbog toga mnogo bolje i efikasnije dodati u toku vegetacije kada ih voćke maksimalno mogu iskoristiti, tvrde stručnjaci.

BESPLATNE ANALIZE
Najbolje je odneti zemlju iz voćnjaka na analizu gde će voćari dobiti detaljna uputstva čime i kako da đubre. Analiza zemljišta bi trebalo da se obavlja besplatno za registrovana gazdinstva. Za analizu zemljišta treba se obratiti Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi koja će dati smernice o postupku sprovođenja ove mere. Iz zemlje se moraju pravilno uzeti uzorci, po slojevima od 0 do 30 santima i od 30 do 60 santima za voćne vrste.
Preko godine je poželjno odneti i list na analizu. Na osnovu tih podataka i proceni količine roda, radi se plan đubrenja za određenu voćnu vrstu.

 

 

Projekat „Sokobanja, lepša strana Srbije“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave opštine Sokobanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>