Najnovije vesti
Home / Vesti / Jesenja akcija čišćenja Grada Zaječara počinje 15. septembra
Jesenja akcija čišćenja Grada Zaječara počinje 15. septembra

Jesenja akcija čišćenja Grada Zaječara počinje 15. septembra

Jesenja akcija odvoženja čvrstog i kabastog otpada iz domaćinstva sa teritorije Grada Zaječara, počinje 15. septembra i trajaće do kraja oktobra, potvrđeno je u JKSP „Zaječar“. Cilj je, kako kažu u tom preduzeću, smanjenje količine smeća u domaćinstvima i uređenja gradskih i vangradskih mesnih zajednica.

Prema rečima nadležnih, na osnovu zahteva građana, u ulicama se postavljaju kontejneri zapremine 3,8 ili 5 kubika, za sakupljanje čvrstog i kabastog otpada iz domaćinstava, a za tu uslugu, u okviru jesenje higijenizacije, podnosioci zahteva neće plaćati.

„Mi imamo dve higijenizacije godišnje, jesenju i prolećnu. Prolećna počinje 15. aprila i traje do kraja maja, a jesenja počinje 15. septembra i traje do kraja oktobra. Kada govorimo o proceduri dobijanja kontejnera, on se dobija za celu ulicu, ali je neophodno da meštani određene ulice popune jedan zahtev, molbu, za postavljanje kontejnera i da se na kraju tog zahteva, potpišu nekoliko meštana te ulice, da hoće da trebuju kontejner za jesenju higijenizaciju. Prvom prilikom, čim bude slobodan, mi ih obaveštavamo, i kontejner, zapremine 3,8 ili 5 kubika, zavisi koji je na raspolaganju, dovozi se u određenu ulicu, postavlja se na neku javnu površinu gde neće nikome smetati i onda ljudi mogu iz svojih bašti, dvorišta, šta imaju, da to pokupe smeće i bace. Kontejner se ostavlja na 24 sata, nakon tog vremena mi ga povlačimo, praznimo na deponiju, a zatim ga vozimo u drugu ulicu, koja je isto dostavila zahtev“, rekao je Velibor Ristić, rukovodilac Sekotra „Čistoća“ u JKSP „Zaječar“ i dodao:

„Zaječar ima mnogo ulica, a mi nemamo toliko kontejnera da bi svima u istom momentu izašli u susret, ali po zahtevu reagujemo i postavljamo. Građani imaju prvao na taj jedan kontejner i njih to ne košta jer na taj način mi smanjujemo smeće iz njihovih dvorišta, tako da auto-smećar kada dođe, radnici nemoraju ručno da ubacuju smeće u kamion, da se presuje, vozi, već se smeće u velikim kontejnerima vozi na deponiju“.

Mimo jesenje i prolećne higijenizacije, bilo koje fizičko ili pravno lice može da iznajmi kontejner, a ta usluga, po cenovniku preduzeća, podnosioca zahteva će koštati 7.500 dinara sa PDV-om.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>