Najnovije vesti
Home / Vesti / IZVIĐAČI OBUČAVAJU NAJMLAĐE – PČELICE I POLETARCE
IZVIĐAČI OBUČAVAJU NAJMLAĐE – PČELICE I POLETARCE

IZVIĐAČI OBUČAVAJU NAJMLAĐE – PČELICE I POLETARCE

Odred izviđača „Đorđe Simeonović“ iz Zaječara organizovao je još jednu uzbudljivu akciju za svoje najmađe članove.

U nedelju su poletarci i pčelice posetili jedan od bastiona grada Zaječara, zapadnu tvrđavu na Kraljevici.

Tokom šetnje, od Doma izviđača do samog utvrđenja, poletarci i pčelice su učili kako da prepoznaju lekovito bilje na koje su nailazili, obnavljali su znanja o orijentaciji uz pomoć busole (kompasa) ili samo uz pomoć sunca i ručnog sata. Dodatna zanimljivost je bila primena znanja o čvorovima kod izrade luka i strela koje su sami pravili, a učili su i kako da bezbedno rukuju alatom koji im je za to potreban.

Po povratku, upoznali su staze koje se nalaze u jednom od najlepših delova šume i tom prilikom učili o raznim vrstama drveća koje raste u našoj okolini i kako da ih razlikuju.

Oduševljenje kod dece je bilo i više nego prepoznatljivo, počev od najmlađeg člana Odreda koji ima samo 4 godine.

Iako veoma zabavna, ova akcija imala je i ozbiljniju ulogu, a to je da decu zbliži sa prirodom, da uče o njenom očuvanju i kako tome mogu i sami da doprinesu. Takođe, prema rečima starešina, ovakva akcija razvija timski duh u zajedničkim zadacima i igrama, jača i samostalnosti kada obavljaju individualne zadatke poput orijentacije i izviđanja.

Svi učesnici akcije, uključujući i starije članove, kažu, već nestrpljivo iščekuju sledeću akciju naredne nedelje, posetu prirodnim kapijama (mostovima) Vratne koja će biti organizovana kao jednodnevni izlet za decu ali i njihove roditelje, ukoliko i oni žele da osete čari izviđaštva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>