Najnovije vesti
Home / Kultura / Izložba Velimira Đorđevića u Aleksandrovcu -Tradicija se čuva od zaborava
Izložba Velimira Đorđevića u Aleksandrovcu -Tradicija se čuva od zaborava

Izložba Velimira Đorđevića u Aleksandrovcu -Tradicija se čuva od zaborava

Na Balkanu postoje tri tipa tradicionalnog grnčarstva, a svakako je najvišeg dometa ono na nožnom kolu, koje se po čitavom Balkanu proširilo iz više grnčarskih centara raprostanjenih na istočnom delu Balkanskog poluostrva. Od svih centara, najveći, najekspanzivniji i najvišeg dometa je pirotski.

Pirot sa 50-ak sela u široj okolini bio je rasadnik ogromnog broja majstora, koji su kao pečalbari radili u gradovima i varošicama na prostoru od Istanbula do Slovenije i od Vojvodine i Bukurešta do Skoplja i Herceg Novog.

Zaječar je imao sreću da u njega kao pečalbar 1967. godine dođe najpričaniji od svih pirotskih majstora, Velimir Đorđević, svima znan kao Velja Grnčar, koji je prevazišao granice zanata i, ljubomorno čuvajući tradicionalne tehnike i forme, veoma uspešno zaplovio u more umetnosti, za koju je svoju inspiraciju takođe nalazio u tradiciji. Ove godine se navršilo tačno pola veka življenja i rada ovog barda grnčarstva u Zaječaru.

U toku poslednjih godinu dana njegova izložba „Od zemlje i ognja pozlatice: Zanatska i umetnička grnčarija Velimira Đorđevića“ putuje po Srbiji. Videla ju je publika u  Bitolju, Zaječaru, Knjaževcu, Vrnjačkoj Banji. Ona se sastoji od predmeta iz zbirke samog Velimira Đorđevića, tačnije od njegovih radova koje čuva i neotuđuje i od odabranih radova koji su se trenutno našli u njegovoj prodajnoj galeriji.

Ova izložba otvorena je i u galeriji Zavičajnog muzeja Župe u Aleksandrovcu. Na otvaranju izložbe govorili su direktor aleksandrovačkog muzeja Ivan Brborić, vršilac dužnosti direktora Narodnog muzeja Zaječar, etnolog i antropolog, dr Dejan Krstić, inače inicijator i stručni saradnik ove izložbe i Velimir Đorđević.

Izložba se u Aleksandrovcu realizuje se u okviru bratske saradnje između Zavičajnog muzeja Župe i Narodnog muzeja Zaječar, koja je 27. marta ove godine, na Dan Muzeja u Zaječaru, potvrđena i potpisanim memorandumom o saradnji.

dr Dejan Krstić

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>