Najnovije vesti
Home / Kultura / Otvorena izložba „Sveštenstvo Eparhije timočke u dokumentima arhiva 1834-1935″ u Istorijskom arhivu u Zaječaru
Otvorena izložba „Sveštenstvo Eparhije timočke u dokumentima arhiva 1834-1935″ u Istorijskom arhivu u Zaječaru
Foto: Ilustacija

Otvorena izložba „Sveštenstvo Eparhije timočke u dokumentima arhiva 1834-1935″ u Istorijskom arhivu u Zaječaru

Povodom drugog „Festivala hrišćanske kulture“ i slave Grada Zaječara i Saborne crkve,  Istorijski arhiv „Timočka krajina“ u Zaječaru i Eparhija timočka, otvorili su juče izložbu dokumenata i fotografija pod nazivom „SVEŠTENSTVO EPARHIJE TIMOČKE U DOKUMENTIMA ARHIVA  1834-1935″. Na otvaranju izložbe, čiji je autor, arhivist Agim Januzi, nastupio je kamerni sastav Ž-dur. 

Njegovo Preosveštenstvo Episkop timočki Ilаrion prilikom otvaranja izložbe poželeo je srećnu gradsku i hramovnu slavu.

„Srećna i blagoslovena hramovna i gradska slava. Blagodarimo Gospodu i Presvetoj Bogorodici na dobrom vremenu, da ono što smo zaplanirali mi kao ljudi, na kraju budemo u stanju i da realizujemo. Kao što je litija planirana i realizovana uz Božiju pomoć, tako je i ova značajna izložba planirana, ali opet sa nadom da će nas Gospod do kraja ukrepiti da je ovde prikažemo. Ovde u ovom prostoru imamo nešto što je dato da vidimo svojim očima i da na taj način oplemenimo svoju dušu, da svoja sećanja osvežimo i da svoje znanje upotpunimo onim što sigurno ne znamo“, istakao je Ilarion prilikom otvaranja izložbe.

Prisutnima se obratio i autor, viši arhivist, Agim Januzi, koji je upoznao prisutne o sadržaju same izložbe.

„To su radovi koji govore o aktivnostima crkve, o izdavanju knjiga upisa u matične knjige rođenih, venčanih, umrlih. Ovom prilikom smo vam predstavili ovde matične knjige koje se odnose na zaječarsku crkvu i manastir „Suvodol“. Inače pored ovih dokumenata koji se odnose na dopise i izveštaje, imamo i razne druge dokumente koji govore o odnosu crkve i vlasti.

Velibor Todorov, direktor Istorijskog arhiva, istakao je zadovoljstvo i čast što je ova izložba otvorena baš  na dan slave Grada Zaječara.

„Izuzetna je čast za Istorijski arhiv da u danu obeležavanja gradske slave, otvorimo ovu izložbu, i to u prisustvu njegovog Preosveštenstva Gospodina Ilariona“.

Svi zainteresovani, izložbu mogu razgledati u narednih mesec dana.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>