Najnovije vesti
Home / Kultura / Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ do 15. decembra u zaječarskoj biblioteci
Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ do 15. decembra u zaječarskoj biblioteci

Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ do 15. decembra u zaječarskoj biblioteci

U Matičnoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Zaječaru, otvorena je izložba Narodne biblioteke Srbije, pod nazivom  “Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“.

Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svojevrsna je putanja naše književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji srpskog naroda.

Obuhvata književnost koju su stvarali revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, gde se naša književnost održala i nastavila da živi, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u srpskoj književnosti posleratne avangarde.

Ovom izložbom, u Prostoru tišine, istaknuti su i mladi književnici i stvaraoci koji su poginuli u borbama ili umrli od tifusa na početku svojih književnih karijera i samim tim bili osujećeni da uđu u istoriju srpske književnosti i iza kojih su ostale neštampane ili neispisane pesme.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat“, a njenu realizaciju pomoglo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Izložba će biti otvorena do 15. decembra.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>