Najnovije vesti
Home / Kultura / Izložba slika i crteža Mirka Stokića i Braniše Đorđevića 26. decembra u Zaječaru
Izložba slika i crteža Mirka Stokića i Braniše Đorđevića 26. decembra u Zaječaru

Izložba slika i crteža Mirka Stokića i Braniše Đorđevića 26. decembra u Zaječaru

Uoči novogodišnjih i božićnih praznika u Radul begovom konaku u Zaječaru u utorak, 26. decembra biće svečano otvorena izložba slika i crteža akademskih slikara Mirka Stokića i Braniše Đorđevića iz Zaječara.

Izložbu će otvoriti istaknuti pesnici Miloš Petković i Stevan D. Jovanović u 19 sati.

„Trudeći se da istraže prostor na sebi svojstven način, oba autora se nesvesno otvaraju prema svetu koji ih okružuje. Kod Braniše Đorđevića primećujemo akcenat na detaljima koji čine osnovu preko koje gradi višeznačnu likovnu kompoziciju. Počev od naprslina koje, u svakom smislu, obručuju našu svakodnevicu, stvara dubinu na platnu i potvrđuje autonegaciju sveta koji nas okružuje. Sa druge strane, Mirko Stokić, kroz oneobičavanje prostora, eksplicitno iskazuje svoje impresije, bilo da je u pitanju priroda, akt ili pogled u stvarnost. Prikazujući elemente sveobuhvatnog, koji se na prvi pogled ne vide, autori na vrlo ekspresivan način posmatrača uvlače u jednu nezaboravnu, svetlošću obasjanom, likovnu vrtešku. Stiče se utisak na ništa nije kao što izgleda, da sve prikazano krije različitost i tajanstvenost a omogućava da bolje razumemo sebe“, rekli su Miloš Petković i Stevan D. Jovanović o dvojici akademskih slikara Mirka Stokića i Braniše Đorđevića.

O Mirku Stokiću: Završio je umetničku školu „Đorđe Krstić“ u Nišu, odsek grafički dizajn, u klasi prof. Đure Radonjića, diplomirao 2005. godine na Likovnoj akademiji u Nišu. Izlagao na više kolektivnih izložbi i bio učesnik na više likovnih kolonija, kako u zemlji, tako u inostranstvu. U zaječarskom pozorištu radi kao scenograf, dizajner od 2009. godine. 

O Braniši Đorđeviću: Fakultet likovnih umetnosti završio je 2001. godine na Univerzitetu umetnosti u klasi prof. Zorana Furunovića u Prištini. Do sada je imao više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Aktivan je na likovnim kolonijama i član je ZD umetničkog udruženja „Art Universe“ sa sedištem u Bugarskoj. Izradio je više 3D slika u vidu murala na fasadama i iluzionih slika na asfaltu. 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>