Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Izložba domaće radinosti, pčelinjih proizvoda, proglašenje pobednika takmičenja „Izađi mi na teglu“…
Izložba domaće radinosti, pčelinjih proizvoda, proglašenje pobednika takmičenja „Izađi mi na teglu“…

Izložba domaće radinosti, pčelinjih proizvoda, proglašenje pobednika takmičenja „Izađi mi na teglu“…

U okviru obležavanja slave Grada Zaječara i Saborne crkve, Male Gospojine, juče je na Trgu oslobođenja, organizovana izložba suvenira, predmeta domaće radinosti i starih jela „Zlatne ruke“, potom i izložba meda, proizvoda od meda i pčelarske opreme. Veliki broj pčelara iz Zaječara, Negotina, Knjaževca, Boljevca i drugih gradova, izložilo je svoje pčelinje proizvode a obe izložbe su privukle veliku pažnju Zaječaraca.

Dragoslav Vasiljević, pčelar iz Zaječara i član zaječarskog pčelarskog Udruženja „Timok“ rekao je da njihovo udruženje redovno organizuje izložbe meda ali da je ova manifestacija od posebnog značaja jer osim Zaječaraca, dolaze gosti iz čitave Timočke krajine, pa je moguća razmena iskustva što je veoma značajno u pčelarstvu.

„Nudimo sve ono što se može izvaditi iz košnice, od meda, pa nadalje. Imamo i propolis, matični mleč, kreme, masti, preparate za imonološki sistem i još mnogo toga. A kada se po nešto od toga spoji dobija se dobro zdravlje. Mušterijama preporučujem šta da uzmu. Pitam ih da li vole blaži ili jači med a volim i kada mušterija proba med. Naš cilj je da ljudima objasnimo koji med za šta služi. Bagremov med mogu da jedu svi, deca, dijabetičari, jer je lak za upotrebu. Livadski med je malo teži i osim za jelo, ljudi ga uzimaju i za pravljenje raznih preparata. Šumski med je jako dobar, nije nektarski med, već je od smole i drveta, ima puno gvožđa u sebi i dobar je za malokrvnu decu, a posebno je dobar za trudnice“, objasnio je Vasiljević.

Prema njegovom mišljenju, med je jako jeftin jer ga ima sve manje a u marketima je veštački. Njegova cena na tezgama je 800 dinara za kilogram.

Svoje proizvode, osim iz Zaječara, predstavili su i medari iz Knjaževca, Boljevca, Negotina…Na ovom sajmu sreli smo i 90-ogodišnjeg medara Živojina Rajčića iz Koprivnice.

„Pčelarim od svoje 20. godine, a to znači da se 70 godina bavim pčelarstvom. Selio sam košnice godinama, pčele su me ujedale i nije mi bilo ništa. U pčelarstvu nema tajni, treba samo ljubav. To je porodični posao, imam dva sina koji su ovaj posao nastavili“, istakao je Rajčić.

Na Trgu oslobođenja, treću godinu zaredom, organizovano je i takmičenje u pripremanju ajvara „Izađu mi na teglu“ koje je ove godine okupilo 14 ekipa iz Zaječara, Gamzigrada, Zvezdana, Prlite i Nikoličeva. Udruženje žena „Romula“ pripremilo je najbolji ajvar na takmičenju i plasiralo se direktno u finale, drugo mesto je pripalo ekipi „Čarolija“, dok je treće mesto zauzela ekipa „Selo u srcu“ iz Nikoličeva.

Za najlepši štand proglašen je štand ekipe „Milina dinastija“ iz Zaječara, drugo mesto pripalo je Hotelu „Srbija-Tis“, dok su treće mesto zauzele članice Udruženja žena „Romula“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>