Najnovije vesti
Home / Društvo / IZBEGNUTA NESREĆA – Prilikom radova na rekonstrukciji škole utvrđeno veliko ulegnuće ploče -Projektant: Za 30 godina prvi put vidim ovako nešto
IZBEGNUTA NESREĆA – Prilikom radova na rekonstrukciji škole utvrđeno veliko ulegnuće ploče -Projektant: Za 30 godina prvi put vidim ovako nešto

IZBEGNUTA NESREĆA – Prilikom radova na rekonstrukciji škole utvrđeno veliko ulegnuće ploče -Projektant: Za 30 godina prvi put vidim ovako nešto

Prošlog meseca otpočeli su radovi na rekonstrukciji Osnovne škole ,,Hajduk Veljko“ u Kotlujevcu a radove je danas obišao gradonačelnik Zaječara Boško Ničić. Tom prilikom čulo se da je tokom izvođenja radova došlo do novih zabrinjavajućih saznanja, odnosno da je, kad je glavna ploča razotkrivena utvrđeno da ona ima ulegnuće od 12 centimetara. Do toga je, kažu, došlo prilikom gradnje škole, a srećna okolnost je da u Zaječaru nije bilo jačih zemljotresa. Pored toga zabrinjava i činjenica  da je statički projekt zaječarske firme „Timogradnja“, koja je izvodila te radove i napravila takve greške u toj školi, nestao.

„Izvođači radova su raskrili podnu konstrukciju i ustanovili da se ploča na prvom spratu, odnosno druga ploča, nalazi u takvom stanju, da Bogu hvala, da se za 35 godina nije desila katastrofa, i to neviđenih razmera. Još pri izvođenju radova su se sigurno javili nedastaci, tu nema dileme, javile su se pukotine, ulegnuća, koja su prekrivena, a izvođač radova je bila zaječarska firma „Timogradnja“. Prilikom statičkog proračuna su napravljene greške, statički projekat je nestao iz arhive i nema ga nigde, meni nije baš to slučajno. Svaki ozbiljniji potres da se desio, napravio bi haos. Ja apelujem na nadležne organe, tužilaštvo, da rade svoj posao. Neko je nešto uradio, što je za posledicu moglo da ima katastrofu. Ko je ukrao projekat statike? Nema više Timogradnje, ali ima ljudi koji su to radili. Ovo ne sme da se radi ni prilikom izgradnje stanova, a kamoli škola, gde idu deca. I dobro je što nismo podlegli pritiscima, a bilo ih je, organizovane i od grupe roditelja, da deca ostanu u školi“, kaže Ničić i dodaje:

„Ja sam u početku pokušao da razumem, tražili smo rešenje, kada je ovo otkriveno, nije bilo dileme da sva deca budu izmeštena iz škole. Takođe, obavestili smo i Kancelariju za javna ulaganja Republike Srbije, i rekli su nam da nema problema da se obezebedi dodatan novac za sanaciju. Možete da budete sigurni da će, kad radovi budu završeni, škola biti uređenija, bezbednija a deca će ići u jednu od najavremenijih škola u našem gradu“.

On je naveo i da će se lokalna samouprava potruditi da se nađu sredstva da sve ove učionice, budu opremljene maksimalno, u skladu sa renoviranom školom, kao i da prvobitna vrednost radova sa PDV-om iznosi „nešto preko 2 miliona evra“.

Prema rečima Dragoljuba Stojanovića, vlasnika firme „Kapaprojekt“ iz Niša, prava sreća je što se nije dogodila neka tragedija, s obizirom na to da je sama konstrukcija zatečena u jako lošem stanju.

„Šef gradilišta nas je obavestio, da kada je skinuta cementna košuljica, uočeno je da je ploča ulegla od 6 do 12 centimetara. To prema svim tehničkim propisima, izlazi van sigurnosti. Ploča je 15 centimetara debljine, što je za raspone 8 metara puta 10, nemoguće i nespojivo. Ja sam projektant već 30 godina, i prvi put u životu vidim ovakvu situaciju, vidim ploču koja je maltene sklona padu. Minimalna debljina ploče treba da bude 20 i 22 centimetara, ovde je 15. Armatura koja je data u ploči, trebala je da bude 3 puta veća, koji je razlog što nije ne znamo jer je projekat nestao i mi nemamo uvid. Dalje, beton je slab, roni se. Sve je to potrebno sanirati i mi smo uradili predlog projekat sanacije, tako da ćemo objekat da dovedemo u bezbedno stanje, iza čega ćemo i da stojimo“, rekao je Stojanović.

Rokovi za završetak radova su 180 dana. Međutim, zbog dodatnih problema koji su uočeni, rok za završetak radova će, prema rečima nadležnih, biti pomeren  za najmanje dva meseca od planiranog roka.

KRIVIČNA PRIJAVA PROTIV NN LICA ZBOG KRAĐE I UNIŠTAVANJA FASADE NA HALI U KOTLUJEVCU, DO DANAS NISU PRONAĐENI KRIVCI

„Podnete su krivične prijave protiv N.N lica. Šteta je što policija nije u redovnom obilasku grada, za 3 godine, našla nekog počionica, tokom uništavanja fasade, prozora, sanitarija. Meni je to nemoguće, upozoravili smo i tada.  Često se postavlja pitanje zašto se skida cela fasada? Mora u jednom kompletu, ne možete da pravite šarenilo, za tih sedam godina, promenili su se materijali, da jedan deo fasade bude jedan materijal, drugi deo drugi materijal, ne ide. Što se tiče hale, tu nema velikih problema, pojavile su se naprsline neke na košuljici, ostalo je sve posledica dejstva ljudskog faktora. Sledeće godine počinje izgradnja bazena, to nije olimpijski bazen, da se razmemo, to neće koristiti samo učenici Hajduk Veljko škole, već i učenici drugih škola, za obuku neplivača itd. Biće i termina za građane, to ne može da smeta nikome. Mi smo mali grad, gde god da imamo zatvoreni bazen, to je dobro“, zaključuje gradonačelnik Zaječara Boško Ničić.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>