Najnovije vesti
Home / Kultura / Izabrani najbolji stripovi u 2018. godini
Izabrani najbolji stripovi u 2018. godini

Izabrani najbolji stripovi u 2018. godini

Stripovi „Do pakla i nazad“, „Sat“ i „Linije fronta“ zauzeli su prvo mesto na godišnjoj listi najboljih strip izdanja u Srbiji u 2018. godini, koju je objavio nedeljnik „Nin“.

Dugo godina unazad, Ninova lista najboljih strip izdanja je jedina relevantna lista koja se odnosi na „devetu umetnost“ i na neki način predstavlja ekvivalent „Ninove“ nagrade za roman godine.

Na listi za 2018. godinu prvo mesto su zauzeli stripovi o Prvom svetskom ratu.

Autor stripa „Do pakla i nazad“ Marko Stojanović podseća da je on objavljen 11. novembra prošle godine, u znak obeležavanja stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, kao i da se u njemu pojavljuju mnoge poznate istorijske ličnosti.

Na stripu su sarađivali neki od u svetu najpoznatijih srpskih strip autora, poput Dražena Kovačevića, Leonida Pilipovića, Alekse Gajića, Miroljuba Milutinovića Brade, Milorada Vicanovića Maze, Jovana Ukropine i drugih.

Izdanje je posvećeno uspomeni na osnivača Leskovačke škole stripa Nikolu Mitrovića Kokana, a za dva i po meseca imalo je čak tri izložbe i četiri promocije – u Zaječaru, Beogradu, Leskovcu i Varvarinu.

„Ovo nije prvi put da godinu završavam na ovoj listi, ali je prvi put da je strip koji sam radio na vrhu“, kaže Stojanović.

Izvor: RTS

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>