Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Ivana Rodić: Zalihe krvi NA IZMAKU! DOĐITE I SPASITE NEČIJI ŽIVOT!
Ivana Rodić: Zalihe krvi NA IZMAKU! DOĐITE I SPASITE NEČIJI ŽIVOT!

Ivana Rodić: Zalihe krvi NA IZMAKU! DOĐITE I SPASITE NEČIJI ŽIVOT!

U okviru letnje kampanje dobrovoljnog davalaštva krvi, koju organizuje Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst uz podršku lokalne samouprave, akcija davanja krvi u Zaječaru biće održana sutra, 10. avgusta na Gradskom trgu od 9 do 16 sati.

Ova kampanja se organizuje trinaestu godina zaredom a prema rečima organizatora, cilj kampanje je promocija dobrovoljnog davalaštva krvi i podizanje svesti kod građana o dobrovoljnom davanju krvi.

„Letnju kampanju smo počeli u junu mesecu, planirana je simbolično, 13 nedelja jer se trinaest godina organizuje ova kampanja, tako da je završetak kampanje planiran za prvu nedelju septembra. Nakon dve trećine, današnja 65 akcija je u Sokobanji, sutra je 66 akcija u Zaječaru i do sada je u akcijama, u letnjoj kampanji prikupljeno preko 3.500 jedinica krvi. Naša ideja, kada smo pokrenuli kampanju upravo je bila prevazilaženje letnjeg perioda koji je poznat po smanjenim rezervama krvi. Pogotovo je to izraženo ove godine, jer je zbog ekstremno visokih temperatura broj dobrovoljnih davalaca znatno smanjen. I pored akcija koje organizujemo zalihe krvi nisu dovoljne, smanjene su rezerve svih krvnih grupa, osim B pozitivne i AB pozitivne i kada bi se nastavio trend malog odaziva građana, kao što je to za ovih nedelju dana, bili bi smo prinuđeni da odlažemo neke operativne programe“, istakla je Ivana Rodić iz Istituta za transfuziju krvi Srbije i dodala:

„Ovo je dosta komplikovana situacija jer Institut snadbeva sve zdravstvene institucije u Beogradu u kojima se leče građani iz čitave zemlje ali i iz regiona, pa su potrebe za krvlju izuzetno velike. Prošli i vikend pre toga, potrebe zdravstvenih ustanova i rezerve krvi koje smo obezbedili su bile preko 500 jedinica, a na primer, Služba za transfuziju krvi u Knjaževcu prikupi na godišnjem nivou 1.000 jedinica dok Služba za transfuziju krvi u Zaječaru na godišnjem nivou prikupi ispod 1.800 jedinica krvi“.

Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst u Zaječaru pozivaju sve koji mogu da se odazovu akciji i daju krv.

Organizatori kažu da će osim osveženja i sladoleda, dobrovoljni davaoci krvi biti nagrađeni i besplatnom kartom za kupanje na zaječarskom bazenu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>