Najnovije vesti
Home / Kultura / Italijanski učenici u Gradskoj upravi -NAJLEPŠI UTISAK U ZAJEČARU OSTAVILA POPOVA PLAŽA
Italijanski učenici u Gradskoj upravi -NAJLEPŠI UTISAK U ZAJEČARU OSTAVILA POPOVA PLAŽA

Italijanski učenici u Gradskoj upravi -NAJLEPŠI UTISAK U ZAJEČARU OSTAVILA POPOVA PLAŽA

U Gradskoj upravi u Zaječaru, juče je organizovan prijem za italijanske učenike, koji u okviru projekta “Interkultura – razmena odeljenja 2018“, borave u gradu na Timoku. Njih je ugostio pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković. 

Mladi učenici partnerske škole “Alessandro Volta“ iz italijanskog grada Leko, ovih dana su gosti Zaječara, gde sa svojim drugarima iz osnovnih škola „Ljuba Nešić“ i „Đura Jakšić“, uče o kulturnim i turističkim potencijalima grada na Timoku. Zaječarski osnovci su već boravili kod svojih drugara u Italiji, a sada su oni preuzeli ulogu pravih domaćina. Jedan od njih je i Uroš Pogarčić, učenik Osnovne škole „Đura Jakšić“ koji je nedavno bio u Italiji.

„Proveo sam se super, bio sam gost porodice Klementi, bili su super domaćini, a nadam se da sam i ja takav domaćin sada“, rekao je Uroš.

Elizabeta i Vilijam Klementi, italijanski učenici, prvi put su u Zaječaru. Kako kažu, dopada im se grad.

„Ovo je naša prva poseta Srbiji i Zaječaru. Grad je lep, ima dosta toga da ponudi, rado bi ponovo bili gosti vašeg grada“.

Pomoćnik gradonačelnika Zaječara Milan Stanković ugostio je đake iz Italije i na prijemu im poručio da će se grad predstaviti u najboljem svetlu.

„Želimo da se predstavimo u najboljem svetlu, da pokažemo kakva je naša kultura. Malo se razlikuje od njihove ali isto tako imamo puno zajedničkih stvari koje volimo i pratimo. Želimo da se predstavimo i mi kao domaćini i grad u što boljem svetlu, da vide kako se ovde u našem gradu živi“, rekao je Stanković.

U okviru projekta, u Zaječaru boravi 11 učenika iz partnerske škole “Alessandro Volta“ a prema rečima Franke Volonino, nastavnice te škole, ova razmena đaka je od velikog značaja za njih jer na taj način upoznaju kulturu i prirodne potencijale jedne zemlje, grada.

„Naši učenici su veoma srećni što su danas ovde. Ovo je jedno veliko i lepo iskustvo jer se tako može videti druga kultura. U ovom projektu učestvuje nekoliko zemalja, a slobodno mogu da kažem da je Srbija jedna od najlepših zemalja“, istakla je Franka.

Domaćini učenicima iz Italije ove godine bili su osnovne škole Ljuba Nešić i Đura Jakšić, koji sa zadovoljstvom učestvuju u ovom projektu.

„Mi smo se prijavili za razmenu odeljenja, s obzirom na to da naša deca malo putuju i da ne poznaju sam život u drugim zemljama. Ovakvi projekti su dobri jer oni direktno ulaze u porodice u kojima žive sedam dana, žive na italijanski način, odnosno na srpski način, sada u ovoj uzvratnoj poseti. Osim toga učestvuju u školskom životu i u upoznavanju grada. Imali smo etno koncerte, razne obilaske, sportska takmičenja, prezentacije koje se odnose na kulturne i istorijske vrednosti našeg kraja“, rekla je Olivera Vasiljević iz Osnovne škole „Đura Jakšić“.

Prema rečima Jelene Stanković, direktorke Osnovne škola „Ljuba Nešić“ u Zaječaru, u razgovoru sa italijanskim učenicima, saznala je da im je u Zaječaru najviše pažnje privukla Popova plaža, dok im je najčudnije pripremanje mesa.

„Upoznali su naš grad a na moje pitanje šta im se najviše sviđa ovde, dobila sam odgovor Popova plaža, pitala sam ih šta im je najčudnije, rekli su mi da im je meso jako čudno, kako spremamo sa mnogo više začina. To su jako dobra i fina deca, koja će između ostalog obići, Hidroelektranu, Lepenski vir, videće sve lepote našeg kraja. Nadamo se da će poneti sve lepe uspomene i iskustva iz našeg grada“, rekla je direktorka Stanković.

U okviru ovog projekta, učenici će sutra posetiti Narodni muzej u Zaječaru, kao i Feliks Romulijanu u Gamzigradskoj banji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>