Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Istorijski arhiv Zaječar: Otvorena Izložba „Nikola Pašić i savremenici kroz karikaturu“
Istorijski arhiv Zaječar: Otvorena Izložba „Nikola Pašić i savremenici kroz karikaturu“

Istorijski arhiv Zaječar: Otvorena Izložba „Nikola Pašić i savremenici kroz karikaturu“

Povodom obeležavanja 90 godina od smrti Nikole Pašića, u Istorijskom arhivu „Timočka krajina“ u Zaječaru, otvorena je izložba „Nikola Pašić i savremenici kroz karikaturu“.

Govoreći o važnosti  i značaju ove izložbe, direktor Istorijskog arhiva u Zaječaru Velibor Todorov, naglasio je da je cilj da se mladi upoznaju sa istorijskom ličnošću Nikole Pašića, šta je on to sve uradio za državu Srbiju, ali i za grad Zaječar.

„Ovom izložbom karikatura na jedan sarkastičan način beležimo ne samo zanimljivosti iz njegovog života, već i istoriju Srbije“, rekao je Todorov.

Izložba  „Nikola Pašić i savremenici kroz karikaturu“ biće otvorena i moći će da se razgleda do 21. januara, a u Istorijskom arhivu u Zaječaru nalazi se  i stalna postavka o životu i delu Nikole Pašića,  koja je iz Zadužbine „Nikola Pašić“premeštena u hol arhiva.

Nikola Pašić je rođen 18.12. 1845. u Zaječaru u pekarskoj porodici.  Političku karijeru otpočeo je 1878. godine kao narodni poslanik, izabran u Zaječaru. Predsednik srpske vlade postao je prvi put 11.2. 1891. Predsednik vlade je bio 1891-1892. i ministar inostranih poslova Srbije od 21.3. 1892. do 9.8. 1892. U periodu 1893-1894 bio je diplomata, predstavnik srpske vlade u Petrogradu.

Osim ove velike funkcije bio je pet puta predsednik Narodne skupštine, zatim ministar spoljnih poslova  i potom u Kraljevini SHS. Osim toga, Pašić je od osnivanja 1881. do svoje smrti, vodio Narodnu radikalnu stranku.

Uspešno je vodio Srbiju kroz dva balkanska rata i kroz Prvi svetski rat.

O izložbi “Nikola Pašić i savremenici kroz karikaturu“ govorili su direktor Istorijskog arhiva u Zaječaru Velibor Todorov, kao i autori izložbe Bora Dimitrijevic i Zoran Janković.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>