Najnovije vesti
Home / Društvo / ISTORIJSKI ARHIV OBELEŽIO MITROVDAN – RADNO U PROTEKLOJ GODINI
ISTORIJSKI ARHIV OBELEŽIO MITROVDAN – RADNO U PROTEKLOJ GODINI

ISTORIJSKI ARHIV OBELEŽIO MITROVDAN – RADNO U PROTEKLOJ GODINI

Istorijski arhiv ,,Timočka krajina“ u Zaječaru juče je, u prisustvu brojnih zvanica i zaječarskog sveštenstva, obeležio svoju slavu – Mitrovdan. Nakon rezanja slavskog kolača Lela Jovanović je slavu predala Milanu Ćiriću.

Arhiv ovu slavu obeležava dugi niz godina.

-Davne 1979. godine, 8. novembra, iz privremenih prostorija Arhiv je prebačen u današnje prostorije, u starom delu. U čast tome 1981. godine su tadašnji zaposleni počeli da slave Mitrovdan i evo do dana današnjeg se okupljamo sa prijateljima, sa penzionerima, sa svima sa kojima u toku godine sarađujemo, družimo se i istražujemo našu istoriju Timočke krajine. Na ovaj dan u jednom neobaveznom razgovoru razmenjujemo iskustva pa je tako i ove godine. Izuzetno smo zadovoljni što u našem kolektivu od ove godine imamo i nove kadrove, što znači da je život i rad u ovoj ustanovi intenzivan, nastavlja se i tako će biti nadam se još dugo, dugo godina, rekao je direktor ove ustanove Velibor Todorov.

Zaječarski Arhiv svake godine realizuje dosta projekata sa kojim konkurišu, pre svega kod Ministarstva kulture i informisanja, ali i kod stranih donatora.

-Ove godine smo dobili četiri projekta. Stano poboljšavamo uslove za rad zaposlenih i onih koje interesuje građa koju mi čuvamo u našem depou. Najviše smo renovirali kroz projekte, a najviše smo i uradili u posednjih desetak godina tako da se sada više bavimo izdavanjem publikacija, izložbama, obeležavanjem jubileja. Arhiv je unazad deset godina dosta toga radio i zadovoljni smo, dodao je Todorov.

Ono što sledi je obeležavanje 100 godina Fudbalskog kluba Timok i izložba tim povodom, zatim nastavak publikacije o generalu Nikoli Coloviću i to je druga edicija rukopisa koji se čuvaju u zaječarskom Arhivu. Do kraja ove godine trebala bi da izađe i publikacija stanovništa Okružja knjaževačkog.

D.Ž.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>