Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Istine i zablude o Javno-privatnom partnerstvu
Istine i zablude o Javno-privatnom partnerstvu

Istine i zablude o Javno-privatnom partnerstvu

U sali Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije u Zaječaru danas je održana radionica pod nazivom „Istine i zablude o Javnom-privatnom partnerstvu“ .

Radionicu je vodio dr Predrag Cvetković, redovni profesor Pravnog fakulteta u Nišu koji je ovom prilikom razjasnio pomenuti odnos privatnog i javnog.

„Javno-privatno partnerstvo“  je model uključivanja privatnog kapitala i novca u javne poslove. Uvek postoji određena doza rezerve da će odnos privatnog kapitala i javnog sektora rezultirati unapređenjem javnog interesa.  Privatno –javno partnertvo ima za cilj unapređenje obavljanja delatnosti u javnom sektoru, a koje su tiču građana i njihovih realnih potreba. Ovaj Institut uvek ima potebu za dokazivanjem i upoznavanjem javnosti sa njegovim prednostima i posledicama. Javno-privatno partnerstvo je tu da ostane, a sa druge strane postoji i ekonomska potreba države za njim. Ono nije odgovor na sva pitanja, nije glatko rešenje za sve probleme u javnom sektoru, na primer  za pitanja javnog prevoza,  za socijalne delatnosti kao što su bolnice, domovi starih, ali jeste jedna od opcija koja je legitimna. Često Javno-privatno partnerstvo izjednačavaju sa privatizacijom, a ono to upravo nije, jer je ovde ključni interes- javni interes“, rekao je prof Cvetković.

„Primeri dobre prakse  tiču se upravo jednostavnijih projekata, kao što je grejanje na bio masi u opštini Pirot ili projekti gradskog javnog prevoza u nekim lokalnim samoupravama. Važno je da primeri dobre prakse budu neki osnov za analizu i korišćenje od strane drugih  lokalnih samouprava u sličnim sektorima, mada je svaki projekat priča za sebe, jer svaka opština ima svoje specifične potrebe“ , dodao je profesor Pravnog fakulteta u Nišu.

Vladan Jeremić direktor RARIS-a je naglasio važnost ovakvih predavanja.

„Ovi skupovi i radionice su veoma  važne, posebno kada se priča o nekoj novoj temi, a predavač je i više nego adekvatan, jer građani na ovaj način  mogu da razreše sve dileme i nejasnoće, posebno kada je u pitanju relativno nova tema, ovog puta o javnom-privatnom partnerstvu“, rekao je Jeremić.

Cilj predavanja je da se Javno-privatno partnertsvo legitimizuje u kontekstu svakodnevnih potreba naših građana,  kao i da bude mehanizam za  što kvalitetnije i jeftinije zadovoljavanje njihovih  potreba.

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>