Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Ispravnost vode za piće sa arterskih česama: Stigli rezultati analiza
Ispravnost vode za piće sa arterskih česama: Stigli rezultati analiza

Ispravnost vode za piće sa arterskih česama: Stigli rezultati analiza

Po stručnom mišljenu Zavoda za javno zdravlje „Timok“  u Zaječaru,  svi uzorci mikrobiološkog ispitivanja arterskih česama u Zaječaru  su zdravstveno ispravni.

 9. i 10. novembra Zavod za javno zdravlje «Timok» u Zaječaru je po zahtevu JKP «Vodovod»  Zaječar vršio uzorkovanje i ispitivanje vode za piće sa 27 arterskih česama u Zajerčaru.

Rezultati fizičko- hemijskog ispitivanja su ispravni kod 13 arterskih  česama, 10 arterskih česama ima povećane vrednosti boje i gvožđa, jedan ispitivani uzorak pored boje i gvožđa ima veće vrednosti mutnoće, a 4 uzorka imaju veću pH vrednost od predviđene Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode.

Kako se navodi u saopštenju JKP „Vodovod“ Zaječar, rezultati ispitivanja su tumačeni po Pravilniku vode za piće, a dobijene vrednosti koje nisu usaglašene sa Pravilnikom su blizu graničnih vrednosti i ne mogu ugroziti zdravlje stanovništva, koje koristi ovu vodu za piće, jedino mogu izazavaki organoleptičke primedbe potrošača (miris i ukus).

Zbog neprijatnog mirisa i ukusa  preporučuje se da se ne koristi voda za piće sa česme kod kafića „Zlatna zvezda“,  koju treba označiti natpisom „voda ne preporučuje za piće“.

JKP «Vodovod Zaječar» je u skladu sa stručnim mišljenjem odmah po dobijanju rezultata obeležio česmu „Zlatna zvezda“ natpisom „voda se ne preporučuje za piće“, dodaje se u saopštenju.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>