Najnovije vesti
Home / Ritam grada / Inkluzivno obrazovanje i dodatna podrška: NEDOSTAJU PEDAGOŠKI ASISTENTI I LIČNI PRATIOCI DETETA
Inkluzivno obrazovanje i dodatna podrška: NEDOSTAJU PEDAGOŠKI ASISTENTI I LIČNI PRATIOCI DETETA

Inkluzivno obrazovanje i dodatna podrška: NEDOSTAJU PEDAGOŠKI ASISTENTI I LIČNI PRATIOCI DETETA

U sali Zaječarskog  upravnog  okruga  danas je organizovan okrugli sto pod nazivom «Inkluzivno obrazovanje i dodatna podrška».

 Ovaj skup je održan povodom Međunarodnog dana deteta koji se obeležava 20.novembra.

Kako da se pronađe rešenje za implementaciju zakonskih okvira koji predviđaju prava deteta, a koja se posebno odnose na dodatnu podršku kroz obrazovanje, jedna je od tema koja se našla na okruglom stolu.

Konstantnin Anđelković predsednik Upravnog odbora Udruženja „Iskrica“  iz Zaječara, ukazao je na određene nedostatke zakonskih rešenja koja se upravo odnose na dodatnu podršku.

„Zakonska rešenja postoje samo na papiru,  a u praksi je to neizvodljivo, jer su podzakonski akti nedorečeni i neprecizni. Kada se kaže dodatna podrška, misli se na dodatna sredstva finansiranja pedagoških asistenata i ličnih pratioca deteta. Saradnja sa prosvetnim radnicima je dobra, ali je problem što oni nemaju mogućnosti, s obzirom na zakonsku regulativu koja ih ograničava, posebno kada se radi o asistentima“, dodaje Anđelković.

Ognjen Gogić,  koordinator programa iz Mreže organizacije za decu Srbije kaže da je krajnji cilj ovih okruglih stolova i okupljanja, upravo ujedinjavanje i zajednički nastupi.

«Nacionalni savez udruženja se bavi pravima deteta, a jedan od naših članova je i Udruženje «Iskrica»  koje se bavi pitanjima inkluzivnog obrazovanja i dodatne podrške deci, kojima je pomoć neophodna. Na ovom skupu smo saznali šta je deci iz Zaječara najneophodnije, a tema koja je najaktuelnija  je ona koja se tiče pedagoških asistenata, koji nedostaju u svim gradovima u Srbiji, pa i u Zaječaru. Veoma su važni svi zajednički nastupi i individualne inicijative, kako bi smo sa našim zahtevima mogli da dođemo do centralnih organa vlasti», rekao je Gogić.

Okrugli sto u Zaječaru okupio je predstavnike škola, zdravstva,  i  civilnog sektora.

 

__________________________
Projekat „Ritam grada“ sufinansiran je sredstvima iz budžeta lokalne samouprave Grada Zaječara.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>