Najnovije vesti
Home / Ritam grada / I u Zaječaru se obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze
I u Zaječaru se obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

I u Zaječaru se obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze

24. marta obeležava se Svetski dan borbe protiv tuberkuloze. Ovaj datum je izabran, jer je toga dana davne 1882. godine Robert Koh prvi put otkrio uzročnika ove bolesti i to pod običnim mikroskopom.

 Crveni krst Zaječar u saradnji sa Pulmološkom službom Zaječar održaće sutra u gradskoj upravi u Zaječaru konferenciju za novinare povodom obeležavanja 24.marta, Svetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Procenjeno je da se u svetu svake godine javlja oko 8,5 miliona novih slučajeva i da oko 2 miliona ljudi umire od tuberkuloze. Od svih slučajeva zabeleženih u Evropskom regionu 80% se nalazi u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza i Rumuniji. Srbija je zemlja sa srednjom stopom i idemo ka tome da uskoro budemo zemlja sa niskom stopom oboljevanja od tuberkuloze. U različitim delovima naše zemlje različite su stope oboljevanja i umiranja, a cilj zdravstvene službe je da se one ujednče, odnosno da svuda budu niske.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>