Najnovije vesti
Home / Društvo / I TURISTIČKI I GASTRONOMSKI UŽITAK: Vrata Etno kuće „Tolini“ u Brusniku otvara vam Slobodanka Adamović
I TURISTIČKI I GASTRONOMSKI UŽITAK: Vrata Etno kuće „Tolini“ u Brusniku otvara vam Slobodanka  Adamović

I TURISTIČKI I GASTRONOMSKI UŽITAK: Vrata Etno kuće „Tolini“ u Brusniku otvara vam Slobodanka Adamović

Na trideset sedmom kilometru od Zaječara nalazi se Brusnik, selo sa bogatom kulturom i tradicijom. Brusnik je poznat, između ostalog, po tradicionalnim pivnicama (ili pimnicama, kako ih mnogi nazivaju), u kojima se u prošlosti provodilo po mesec i više dana u berbi grožđa i proizvodnji vina. Uz neka druga vina Krajine, prema zapisima, brusnička su izvožena u Francusku krajem 19. i početkom 20. veka. O pivnicama ćemo u nekoj od narednih priča, jer ono što je nama privuklo pažnju šetajući tim zaječarskim selom, je Etno kuća „Tolini“ koja odiše tradicijom, zahvaljujući sedamdesetčetvorogodišnjoj Slobodanki Adamović i njenoj deci, pre svega sinu i snaji, koji su pre nekoliko godina rešili da porodično domaćinstvo u Brusniku zanove i naprave pravu etno kuću, u kojoj će uživati ljubitelji starinskih jela i običaja.

„Domaćinstvo je moj sin uredio, želeći da evocira uspomene na svog čukun deku, a mog pradedu. Zvao se Todor, a domaćinstvo nosi naziv „Tolini“. On je bio akcionar u zaječarskoj Pivari, pa ispod soba postoji ledenica u kojoj je on držao led, zbog piva, i onda je vozio pivo po vašarima i svadbama, a to dokumentuju i ovi pivarski sanduci koji su ovde. Moj sin i snaja su rešili da ovo domaćinstvo malo preurede. Ja sam u ovoj kući rođena, kao i moja sestra, otišla sam da završavam školu, učiteljsku. Sada sam u penziji i održavam ovo domaćinstvo“, rekla je Slobodanka, prosvetni radnik u penziji.

Prema njenim rečima, najviše gostiju ima iz Bugraske, koji svojim domovina odlaze zadovoljni, najviše zbog tradicionalnih jela i usluge. Tu mogu pronaći svoj mir i razonodu, pa često uveče opušteno, uz gitaru, degustiraju domaća vina, koja u ovom domaćinstvu nikako ne manjkaju.

„Gosti često dolaze, odu i do Rajca, ali vole uveče i ovde u dvorištu, da odmaraju. Imamo i 25 ari vinograda, pravimo vino i nudimo našim gostima, kojih najviše ima preko leta. Spremamo im naša tradicionalna jela, i mi smo, između ostaog tu, da ispunjavamo njihove želje i da se pokažemo kao dobri domaćini“, kaže Slobodanka.

Kako nam otkrivaju meštani, Brusnik je prvo selo u srezu koje je dobilo struju, zatim su sijalice zasijale i u Klenovcu, Tabakovcu, Tamniču… Prema njihovom kazivanju, nekada je u selu bio bioskop, a često su nastupali i glumci zaječarskog pozorišta. Tada je kažu, bilo i više meštna, oko 400 domaćinstava u selu. Sada Brusnik ima oko 260 žitelja, što pokazuje da su migracije, na žalost, učinile svoje. Ipak, u selu postoji kafić u koji Brusničani i posetioci ovog dela istočne Srbije rado svrate, a poznat je po lepim druženjima i čuvenim žurkama koje se subotom uveče ovde organizuju, posebno preko leta kada se okupi društvo ne samo iz Brusnika, već i iz okolnih sela, u kojima je u ovo vreme znatno veći broj ljudi sobzirom na to da svi oni koji žive i rade na zapadu Evrope, u julu i avgustu vreme uglavnom provode u rodnom kraju.

A, ako vas put nanese u ovaj kraj Srbije, ne zaboravite da će vas u Brusniku dočekati uvek gostoljubivi domaćini, da će vam vrata svog porodičnog doma uvek otvoriti Slobodanka, koja će vam sa osmehom na licu i vedrim duhom, ponuditi lep smeštaj, starinska jela, domaća pića i lepu reč.

Ovaj medijski sadržaj sufinansiran je od strane Grada Zaječara. Stavovi izraženi u podržanom medijskom projektu, nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>