Najnovije vesti
Home / Ritam grada / I ove godine veliko interesovanje za Dom učenika u Zaječaru
I ove godine veliko interesovanje za Dom učenika u Zaječaru

I ove godine veliko interesovanje za Dom učenika u Zaječaru

Dom učenika u Zaječaru i ove godine primio je svoje stanare.  Ova ustanova osim smeštaja učenicima pruža dobre uslove za vaspitanje i obrazovanje, ishranu, kulturno – zabavne i sportsko – rekreativne aktivnosti. Kapacitet Doma je 270, ali uvek ima još dodatnih  mesta za učenike koji imaju neke probleme, a ne pripadaju kategorijama koje su osetljive. Za ta mesta se traži proširenje, a ove godine je traženo za tri učenika.  U glavnoj zgradi se nalazi oko 60 spavaona, na prvom spratu su dečaci, a na drugom i trećem su devojčice. Vaspitači dežuraju 24 sata a tu je i obezbeđenje. Cena u Domu je 5.358 dinara.

Prema rečima direktorke Bratislave Petrov,  interesovanje je bilo veliko kao i svake godine. Najviše se prijavljuju prvaci koji, ako su sa dobrim uspehom, potisnu one koji popuste u učenju.

-Interesovanje je svake godine veliko i uvek se ispod crte nađe od 20 do sto učenika. To je zato što mi imamo Medicinsku školu u Zaječaru odake nam je i najviše učenika. Trudimo se da deci stvrorimo dobre uslove za život i rad, ali i zaposlenima. Dosta toga smo uradili na adaptaciji svih prostorija, a na glavnoj zgradi je urađena i izolacija zbog energetske efikasnosti. Naravno, mi i dalje radimo na poboljšanju standarda učenika. Vaspitni rad u Domu je inače vrlo bitan i organizuju se brojne aktivnosti. Sa decom rade vaspitači, stručni saradnici, za dramski prikaz angažujemo glumca, a angažujemo stručne ljude i za neke druge aktivnosti. Učenicima je na raspolaganju biblioteka od šest hiljada knjiga i još mnogo toga, kaže direktorka Bratislava Petrov.

Dom ima i dve zgrade  u zajedničkom dvorištu. U glavnoj zgradi se osim spavaona naleze i kancelarije, zajedničke prostorije, kabinet informatike…Učionice su dobro opremljene, a ambijent je prijatan za odvijanje vaspitnog rada i učenje. Učenici mogu da koriste 30 računara, a internet je dostupan u svakoj sobi. U dvorištu se nalazi savremeno opremljena kuhinja sa mini pekarom i trpezarijom kapaciteta sto mesta, mala sala za stoni tenis, mini teren za basket, a na ulazu je  letnja bašta sa nadsteršnicom. U Domu se svake godine uradi po nešto. Ove godine je Dom učenika u Zaječaru obeležio pola veka postojanja i rada pa se ustanova dodatno uređivala. Ovog leta dobijen je novac od ministarstva za kupovinu nove mašine za pranje veša, a do kraja godine nabavljaće se ono što deci nedostaje, shodno odluci đačkog parlamenta.

Milan Veljković, šef vaspitne službe Doma kaže da se odmah nakon useljenja prave vaspitne grupe.

-Imamo 11 vaspitnih grupa sa po 23 do 25 učenika. U septembru i oktobru radimo sa decom ugavnom na adaptaciji, na Dom, školu i novu gradsku sredinu. Ima dosta dece koja dođu sa strane i to im je najpotrebnije u početku. Kod svakog od njih uočavamo neke poteškoće. Uglavnom su se deca odvajala od kuće, ali ovo je nešto novo za njih. U početku oni često idu kući, a neko se i iseli jer ne uspe da se adaptira, onda traže stan ili se usele kod rođaka, a ima slučajeva i da odlaze kući. Inače, postoje slobodne učeničke aktivnosti iz više oblasti pa se deca opredeljuju za ono za šta su zainteresovana, a svakog proleća učestvujemo i na Domijadi, dodaje Veljković.

O radu ove ustanove govore brojne nagrade i priznanja – Svetosavska nagrada Vlade Srbije za razvoj vaspitanja i obrazovanja, Godišnja nagrada Grada Zaječara, Uprava za javne nabavke proglasila je Dom za najtransparentnijeg naručioca u kategoriji prosvete…Dom je u sistemu HACCP i ISO 9001 standarda. Inače, vaspitni rad je na zavidnom nivou što pokazuje i uspeh učenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>