Najnovije vesti
Home / Vesti / I odbornici dali saglasnost GRAD PREUZIMA DUG DIREKCIJE PREMA ELEKTROPRIVREDI SRBIJE
I odbornici dali saglasnost GRAD PREUZIMA DUG DIREKCIJE PREMA ELEKTROPRIVREDI SRBIJE

I odbornici dali saglasnost GRAD PREUZIMA DUG DIREKCIJE PREMA ELEKTROPRIVREDI SRBIJE

U Zaječaru je danas održana sednica Skupštine grada Zaječara, 28. po redu, na kojoj je usvojen Predlog Odluke o donošenju Programa mera za izmirivanje obaveza grada Zaječara i subjekata čiji je grad Zaječar osnivač prema JP „Elektroprivreda Srbije“ Beograd. Suština Programa je da Grad preuzme celokupna dugovanja JP „Direkcije za izgradnju“ u likvidaciji prema Elektroprivredi Srbije u iznosu od 157.155.489 dinara, i to na maksimalan broj rata. 

Prema rečima Marine Milić, zamenice gradonačelnika grada Zaječara, programom se dobija mogućnost otplate duga na 10 godina, jer bi plaćanje odjednom te obaveze bio veliki teret za budžet.

„Onog momenta kada je postupak za pokretanje stečaja bio odbijen i kada je iz stečaja ušla u postupak likvidacije, znali smo da ćemo sve obaveze mi da izmirimo, odnosno Grad, za sve firme, ne samo za Direkciju , sve one one koje su u likvidaciji, ali smo se trudili na bilo kojii način da sve te obaveze i smanjimo. Kao što znate, najveći dug koji Direkcija ima, je dug prema Elektroprivredi Srbije, u iznosu  od 157 miliona dinara. Ova stavka predstavlja više od polovine dugovanja koje Direkcija ima prema ostalim poveriocima. Mi smo u 80% slučajeva izmirivali obaveze, kamate su otpisivane za one poverioce koji su se sa tim složili. Elektroprivreda Srbije kamate neće da otpisuje, ono što može da uradi je da se dug plaća u više rata, odnosno sklapanje reprograma. Ovim programom dobićemo mogućnost da period od 10 godina, ukoliko nam Vlada Srbije da saglasnost na program, izmirimo u više rata“, istakla je Milić.

Usvajanje Programa izazvalo je polemiku kod opozicije, zbog toga što, kako je istaknuto na sednici, nije na vreme isplaćen dug prema javnom preduzeću, za koje se zna, da neće oprostiti dug, niti kamatu.

„Direkcija je bila budzetska firma, radila je poslove za interes grada Zaječara i građana. Vršili su plaćanje gradske i seoske rasvete, za potrebe Grada Zaječara, sklapali ugovore sa tada „Kraljevicom“, a posle sa JKSP, sklapali ugovore u ime grada sa građanima za asfaltiranje. Ta firma je bila na budžetu grada Zaječara, od janurara 2015. godine nijedan dinar nije prošao preko njihovog računa. U toj istoj godini im je ugašen račun u trezoru. Ako smo imali više od 50% duga prema javnom preduzeću, ako znamo da to isto javno preduzeće neće oprostiti ni dinar duga, niti kamate, zašto smo isplaćivali drugima dugove, poput DOO Kolubare? Prvo smo uveravani da neće ići u stečaj, već u likvidaciju, a sada imamo ovakvo stanje“, istakao je na sednici Nenad Ristović, šef Odborničke grupe „Dr Nenad Ristović“.

Na opaske opozicije, zamenica gradonačelnika je istakla:

„Ja ću vam postaviti pitanje, i htela bih da dobijem direktan, a ne politički odgovor. Da li vi mislite da reprogram duga i rešavanje na ovaj način tog problema, nije dobro i da ovaj program ne treba da se usvojimo? Ako smatrate da nije dobro rešenje, onda izađite i dajte predlog kako da 157 miliona dinara sa kamatom odjednom isplatimo, ovog trenutka?“, rekla je Milić.

Prema Ristovićevom mišljenju, dug prema Elektroprivredi Srbije je morao da bude prioritet, odmah nakon plate radnika tog javnog preduzeća.

„Mogli ste i trebali ste da izmirite najpre radnike, to je dobro što ste uradili, i drugim delom, najvećeg poverioca, odnosno Elektroprivredu Srbije“, kako ne bi došlo do ovoga“, rekao je Ristović.

Već za 13.00 sati, zakazana je 29. sednica Skupštine grada, na kojoj će biti razmatran otpis duga za obaveze koje Grad Zaječar i JKSP „Zaječar“ imaju prema Republičkoj direkciji za robne rezerve, na ime preuzetog mazuta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>