Najnovije vesti
Home / Društvo / „HOĆU REKU, NEĆU CEV“ Održan protest zbog izgradnje minihidroelektrana
„HOĆU REKU, NEĆU CEV“ Održan protest zbog izgradnje minihidroelektrana
foto: PrSce. Youtube

„HOĆU REKU, NEĆU CEV“ Održan protest zbog izgradnje minihidroelektrana

Više hiljada građana okupilo se juče na Studentskom trgu u Beogradu gde je održan protest udruženja i pojedinaca predvođenih pokretom „Odbranimo reke Stare planine“. Učesnici protesta nosili su transparente sa porukama „Reke ne damo“, „Hoću reku, neću cev“, „Ne za MHE“, „Reke – krvotok planete“.

Povodom plana gradnje više stotina mini hidroelektrana širom Srbije, organizatori protesta istakli su da nisu politički pokret i da su se okupili kako bi „rekli ne onima koji skrnave reke i prirodu“.

- Zbog bezumlja nestaju reke, nestaje svet u kojim smo odrastali. Nekada nas je bilo par stotina, na protestu u Pirotu nekoliko hiljada, a pogledajte koliko nas je sada! Naš svet je svet prirode koju ostavljamo deci i koju moramo da čuvamo. Nećemo da plaćamo da reke guraju u cevi i pozivamo vas da i vi isto učinite. Živela Srbija, živele naše reke – kazali su članovi pokreta.

Učesnicima protesta obratio se i dekan Šumarskog fakulteta u Beogradu prof. dr Ratko Ristić, koji je naveo da projekti izgradnje mini hidroelektrana „uništavaju tradicionalan način života“, te da su „beznačajno mali proizvođači energije“.

Na skupu u Beogradu, sem ljudi sa Stare planine i okolnih sela, prisustvovali su i žitelji Bele Crkve, Pirota, Paraćina, Kraljeva i drugih gradova.

Iz Nacionalnog udruženja malih hidroelektana saopštili su da su potencijal malih hidroelektrana i prednosti koje imaju u ekološkom smislu nedovoljno poznati građanima i dodaju da je iz tog razloga i stvorena negativna slika o njihovom uticaju na okolinu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>