Najnovije vesti
Home / Vesti / Hoćemo li na vašar?
Hoćemo li na vašar?

Hoćemo li na vašar?

I ove jeseni od 7. do 9. septembra u Zaječaru se održava tradicionalni vašar.

Na vašarištu ispod Kraljevice, pojedini trgovci su neke tezge  jutros tek postavljali, a na mnogima se već danima trguje. Za svakoga ima po nešto.

Vašarska ponuda je i ove godine primamljiva jer se može pronaći sve – od igle do lokomotive, a pritom možete kupiti nešto što možda nigde više ne možete da pronađete. Možete postati i vlasnik nekih dragocenosti ili samo običnih, praktičnih sitnica. Cena je najčešće fleksibilna, a na prodaju su nove i stare stvari, nekorišćene, tek korišćene, „stare ali kao nove“.

Na vašaru, tradicionalno već 15 godina, nalazi se i tezga Srđana Jovanovića iz Jagodine koji prodaje lulice, bombone, liciderska srca…

„Ja se ovim poslom bavim već 30 godina, moj deda se bavio ovim zanatom 60 godina, ja sam ga nasledio, tako da je ovo porodičan zanat. Ovo je težak posao, nije lak, ulaganja nisu ne znam kolika, koliko je težak posao. Dvadesetak dana je potrebno da se pripremi roba za jedan vašar. Mogu da kažem da za prodaju ovih lulica, bombona, nama nije loš vašar u Zaječaru, ali sve varira u današnje vreme. Nekada bude dobar, nekad loš, sve zavisi od naroda, koliko bude izašao i koliko ima para“, otkriva nam Srđan.
Cene na ovom štandu se kreću od 40 dinara, koliko košta lulica do 500 dinara, koliko košta licidersko srce.

Među prodavcima je i Blažimir Radojković koji se dve godine bavi pravljenjem raznih vrsta začina. Kako kaže, začini su potpuno prirodni.

„Mešavine začina imam preko 70 vrsta. Sve biljke za začine koje mogu da posadim, sadim, odnosno one koji uspevaju na ovom podneblju. Naravno, onda se to melje, pakuje se u bočice i prodaje. Od vašara dosta očekujem ali očigledno je da ljudi nemaju para“, kaže Blažimir.

Ni Nišlije nisu izostale na ovom vašaru, a njihova ponuda oslikava deo Srbije iz koga dolaze, pa smo na tezgi Slavka Paunovića, zatekli razne vrste leskovačke paprike.

„Ovu papriku pravi jedan moj prijatelj iz Leskovca, u ponudi je ljuta i ona koja nije, a ima i paprike za punjenje. Što se tiče prodaje, tek je početak, ali lošije ide nego na prošlom vašaru. Ja stalno prodajem na vašarima“, kaže Paunović.

Kilogram prasećeg mesa je 1.200 dinara, dok je kilogram jagnjetine 1.700. Cena mekica je 50 dinara, pljeskavica 150 dinara, dok ljubitelji klakera, to osvežavajuće piće po čemu je vašar prepoznatljiv, mogu kupiti za 80 dinara. Oni koji vašar ne mogu da zamisle bez šećerne vune, mogu je kupiti za 150, odnosno 200 dinara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>