Najnovije vesti
Home / Boljevac / HLADNI TALAS I POSLEDICE PO VOĆE U ZAJEČARSKOM OKRUGU
HLADNI TALAS I POSLEDICE PO VOĆE U ZAJEČARSKOM OKRUGU

HLADNI TALAS I POSLEDICE PO VOĆE U ZAJEČARSKOM OKRUGU

Hladni talas sa velikom količinom padavina i niskom temperaturom koji je zahvatio celu Srbiju krajem februara i početkom marta, pa i Zaječarski okrug, neće imati negativne posledice na glavne voćne vrste u našem kraju.

-Glavne voćne vrste-višnja, šljiva, dunja, kruška, lešnik u našem kraju se nalaze u ekološkom, prinudnom mirovanju. To praktično znači da kretanje vegetacije zavisi od spoljnih uslova -temperature i padavina. Zima koja je za nama je bila sa velikim količinama padavina koje su usporile kretanje vegetacije kada su temperature u februaru bile iznad proseka. To je uticalo i na otpornost voćaka na niske temperature koje su trenutno aktuelne. Najniža izmerena temperatura
je bila krajem februara od -17 stepeni. Ova temperatura nije mogla da nanese štete rodnim pupoljcima kontinentalnih voćnih vrsta. Ovakvom stanju je dosta doprinela i prošla sušna godina, pa su letorasti na voću dobro sazreli. Jedino su kajsija i rane sorte breskvi mogle da pretrpe izvesne posledice izmrzavanja, u zavisnosti od faze razvoja, da li su krenule sa vegetacijom, što je karakteristično za svaki lokalitet posebno. Oštećenja još nije moguće proceniti dok se vremenske prilike ne stabilizuju, kaže Mihajlo Žikić diplomirani inžinjer voćarstva i vinogradarstva Poljoprivredno savetodavno stručne službe ,,Agroznanje’’ Zaječar.

Generalno je zaključak da neće biti posledica po rod voćaka od ovog hladnog talasa, čak je dobro došao jer će dodatno usporiti vegetaciju, i smanjiti opasnost od prolećnog izmrzavanja voća. Jedini problem predstavlja to što voćari još dugo neće moći u voćnjake da završe aktuelne radove rezidbe i plavog prskanja voćnjaka, pa će se ovi radovi morati završiti u kratkom vremenskom periodu koji je pred nama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>